Valdība lems par 25 profesionālo skolu reorganizāciju

Valdība šodien lems par kopumā 25 profesionālo skolu reorganizāciju līdz jaunā mācību gada sākumam, liecina sēdes darba kārtība.

Līdz 1.septembrim plānots apvienojot reorganizēt Latgales Transporta un sakaru tehnisko skolu un Daugavpils 1.arodvidusskolu, izveidojot Daugavpils Valsts tehnikumu. Iecerēts reorganizēt arī Rēzeknes 14.arodvidusskolu, Rēzeknes Profesionālo vidusskolu, Lūznavas Profesionālo vidusskolu, Zilupes arodvidusskolu, Viļānu 41.arodvidusskolu un Latgales Amatniecības meistaru skolu, izveidojot Austrumlatgales Profesionālo vidusskolu.

Plānots apvienot arī Smiltenes Profesionālo vidusskolu un Smiltenes tehnikumu, izveidojot Smiltenes Valsts tehnikumu profesionālo vidusskolu, kā arī apvienot Valsts Priekuļu lauksaimniecības tehnikumu un Jāņmuižas Profesionālo vidusskolu, izveidojot Priekuļu un Jāņmuižas Valsts tehnikumu.

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) aicinās apvienot arī Aizkraukles arodvidusskolu un Viesītes arodvidusskolu, kas pārtaps par Aizkraukles Profesionālo vidusskolu, bet Ogres Valsts tehnikumu veidos apvienotā Ogres Amatniecības vidusskola, Ogres Meža tehnikums un Ogres Profesionālā vidusskola.

Plānots apvienot arī Preiļu arodvidusskolu, Višķu Profesionālo vidusskolu, Dagdas arodvidusskolu un Jaunaglonas arodvidusskolu, izveidojot Viduslatgales Profesionālo vidusskolu. Paredzēts apvienot Valmieras Pārtikas ražotāju vidusskolu un Valmieras 36.arodvidusskolu, izveidojot Valmieras Profesionālo vidusskolu.

Savukārt likvidēt līdz 1.septembrim paredzēts Rīgas Purvciema amatu skolu un Rīgas Tūrisma un tirdzniecības skolu, nododot to uzdevumus valsts sabiedrībai ar ierobežotu atbildību "Rīgas pārtikas ražotāju vidusskola". Pēc skolu likvidācijas plānots mainīt arī sabiedrības nosaukumu pret "Rīgas Pārtikas un viesmīlības profesionālā vidusskola".

Attiecībā uz šīm abām skolām IZM norāda, ka tās faktiski tiek apvienotas, saglabājot gan ēkas mācību procesam, gan izglītības programmas. Mainīsies tikai pievienojamo skolu juridiskais statuss no valsts iestādes pret valsts kapitālsabiedrību.

IZM plānotās izmaiņas pamato ar valdības apstiprinātajām profesionālās izglītības iestāžu tīkla optimizācijas pamatnostādnēm, kas pieņemtas līdz 2015.gadam. Dokuments paredz šajā nozarē īstenot strukturālas reformas, optimizējot profesionālās izglītības iestāžu skaitu un izvietojumu reģionos, kā arī diferencējot tās, izveidojot modernu, mūsdienu prasībām atbilstošu profesionālās izglītības materiāli tehnisko nodrošinājumu, sekmējot visu veidu resursu efektīvāku izmantošanu, paaugstinot profesionālās izglītības kvalitāti un pieejamību.