EDSO komisārs aicina nepārspīlēt "Kravcova jautājumu"

© F64

Parlamentāriešiem ir jāspēj sarunāties valsts valodā, taču deputāta Valērija Kravcova ("Saskaņas centrs") latviešu valodas prasmes trūkums ir atsevišķs gadījums, kura nozīmi nevajadzētu pārspīlēt, trešdien žurnālistiem norādīja EDSO augstais komisārs mazākumtautību jautājumos Knuts Vollebeks.

"Ja cilvēks nespēj sarunāties valsts valodā, tā ir problēma. Bet, ciktāl tas attiecas uz Saeimu - man nešķiet, ka šī problēma ir plaši izplatīta, tādēļ to nevajadzētu pārspīlēt," viņš teica, atbildot uz jautājumu par dažu Saeimas deputātu vājajām latviešu valodas prasmēm.

"Vēlos atzīmēt, ka tā daļēji ir šā cilvēka partijas un vēlētāju problēma, kas ievēlējuši kandidātu, kurš neprot valsts valodu. Varbūt pie tā arī varētu palikt un tas atrisinātos pats no sevis, bez valsts iejaukšanās," sacīja Vollebeks. Viņš piebilda, ka nebūtu loģiski "mainīt spēles noteikumus" jau pēc Saeimas vēlēšanām tikai šā viena gadījuma dēļ.

"Dzirdēju, ka viņš [Kravcovs] jau sācis apmeklēt latviešu valodas nodarbības. Esmu pārliecināts, ka visi jūsu parlamentārieši ir gudri ļaudis, un gan jau arī viņš ātri iemācīsies latviešu valodu," piebilda EDSO komisārs.

Jau vēstīts, ka Nacionālās apvienības ""Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK" Saeimas frakcijas deputāti janvārī Saeimas prezidijā iesniedza lēmumprojektu par deputāta Kravcova izslēgšanu no Saeimas nepietiekamās valsts valodas prasmes dēļ, kas nepieciešama profesionālo pienākumu veikšanai, atsaucoties uz Kārtības ruļļa 18.pantu. Lēmumprojektu parakstīja arī divi "Vienotības" deputāti.

Saeimas Juridiskā komisija tagad nolēmusi veidot darba grupu, lai izstrādātu grozījumus Saeimas Kārtības rullī saistībā ar deputāta izslēgšanu no Saeimas sastāva latviešu valodas neprasmes dēļ.

Ziņots arī, ka EDSO augstais komisārs Vollebeks trešdien pabeidz triju dienu vizīti Latvijā, kuras laikā viņš tikās ar nozaru ministriem un iestāžu vadītājiem.

Svarīgākais