Brigmanis: būtu ideāli koalīcijas partijām vienoties par Jansona kandidatūru tiesībsarga amatam

Būtu ideāli, ja koalīcijas partneri varētu vienoties par jurista Jura Jansona kandidatūru tiesībsarga amatam, žurnālistiem pirmdien pēc koalīcijas sanāksmes sacīja Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis.

Lai gan "Vienotības" Saeimas frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis vēl pirms pāris stundām žurnālistiem sacīja, ka apvienība koalīcijā pirmdien piedāvāšot savu kandidātu šim amatam, gan Brigmanis, gan premjers Valdis Dombrovskis ("Vienotība") pēc sēdes apgalvoja, ka nekas tāds neesot noticis.

"Nē, savu kandidatūru mēs pirmdien nepiedāvājām," uzsvēra Dombrovskis.

Neoficiālā informācija liecina, ka "Vienotība" koalīcijas partneriem esot piedāvājusi bijušā Augstākās tiesas priekšsēdētāja Andra Guļāna kandidatūru, taču ZZS to noraidījusi.

Savukārt Brigmanis pēc koalīcijas apliecināja, ka tiks vērtēta Jansona kandidatūra. Jansons pirmdien viesojās ZZS valdes sēdē. Iepriekš neviens kandidāts uz ZZS sanāksmi nav nācis iepazīstināt ar sevi.

"Mēs šodien [pirmdien] tikāmies ar Jansona kungu, būtu ideāli, ka par šo cilvēku varētu vienoties visi koalīcijas partneri. Skatīsimies, kā tas veidosies," klāstīja Brigmanis, kurš iepriekš atzinīgi novērtējis Jansona kandidatūru.

Uz jautājumu, vai ZZS noraidījusi "Vienotības" piedāvāto kandidātu, Brigmanis vēlreiz uzsvēra, ka koalīcijas partneri pretendentu neesot nosaukuši. Savukārt Dombrovskis Jansona kandidatūru nevērtēja, vien norādīja, ka šis jautājums vēl tiks skatīts "Vienotības" frakcijā un trešdien frakciju sanāksmē.

Arī Zaķis vēlāk atzina, ka pagaidām neko sliktu par Jansona kandidatūru nevar teikt, savukārt to, vai kandidātam būs pietiekama kompetence cilvēktiesību un valsts un indivīda mijiedarbības jautājumos, varēs vērtēt tikai, ja viņu tiesībsarga amatā apstiprinās. Pirms tikšanās frakcijā Zaķis arī negribēja vērtēt Jansona kandidatūru, norādot, ka apvienības deputātu atbalsts viņam būs atkarīgs no ievāktās informācijas un iespaida no tikšanās.

Arī cits kandidāts no "Vienotības" pagaidām netikšot virzīts, jo apvienība neredzot jēgu virzīt kādu, kurš atbalstu Saeimā noteikti negūtu.

"Jācer, ka šis arī varētu būt tas gadījums, kad nevis CV, bet reālās darbības pēc tam nosaka to kvalitāti," piebilda "Vienotības" pārstāvis, atgādinot, ka arī, piemēram, viņa tagadējais apvienības biedrs Aleksejs Loskutovs, sākot vadīt KNAB, netika augstu vērtēts un nebija pazīstams. Turpretī pēc tam viņš guva plašu uzticību un atbalstu sabiedrībā.

Zaķis vēl atgādināja, ka ceturtdien plānots tiesībsarga kandidatūru oficiāli izvirzīt, bet balsojums par viņu varētu notikt vēl pēc nedēļas - 24.februārī.

Jau vēstīts, ka Jansonu koalīcijas partijām piedāvājis opozīcijā esošais "Saskaņas centrs".

Jansons ieguvis jurista izglītību, viņam ir sociālo zinātņu maģistra grāds ekonomikā, kā arī viņš ir Rīgas Stradiņa universitātes Eiropas Studiju fakultātes doktorants. 2009.gadā Jansons tika iecelts par apdrošināšanas sabiedrības "RSK apdrošināšanas AS" likvidatoru. Savulaik Jansons strādājis Latvijas Bankā, bijis Tieslietu ministrijas Juridiskās palīdzības administrācijas direktors. Jansons bijis e-lietu sekretariāta vadītājs, strādājis arī Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijā par valsts sekretāra vietnieku.

Jau ziņots, ka Saeimas deputātiem līdz šim nav izdevies izvirzīt kandidātu Tiesībsarga biroja vadītāja amatam, jo uzrunātie cilvēki no šīs iespējas atteicās. Termiņš kandidāta izvirzīšanai tika pagarināts līdz 17.februārim. Esošajam tiesībsargam Romānam Apsītim pilnvaras beidzas 28.februārī.

Latvijā

Augstākā tiesa atteikusies ierosināt kasācijas tiesvedību lietā, kurā bijušajam Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Personālvadības pārvaldes direktora vietniekam Uldim Bāram piespriests sabiedriskais darbs par apzināti nepatiesu ziņojumu par sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu nolūkā panākt kriminālprocesa sākšanu pret noteiktām amatpersonām, noskaidroja aģentūra LETA.

Svarīgākais