Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

ZZS rosina samazināt izdevumus vairākās jomās

© f64

Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) rosina dubultot finanšu stabilitātes nodevas likmi no pašreizējiem 0,036% līdz 0,072%, kā arī samazināt izdevumus vairākās jomās, pēc koalīcijas partiju sadarbības padomes sēdes pastāstīja ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis.

"Šajā situācijā sava artava valsts finansiālās situācijas stabilizācijā burtiskā nozīmē ir jādod arī bankām. Protams, bankām tas var nepatikt, es pieņemu, ka tās protestēs," viņš sacīja.

Pēc Brigmaņa teiktā, finanšu stabilitātes nodevas likmes paaugstināšanas fiskālā ietekme šā gada budžetā varētu būt apmēram trīs miljoni latu.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis savukārt žurnālistiem norādīja, ka ir rūpīgi jāizvērtē likmes paaugstināšanas ekonomiskā ietekme un kredītresursu pieejamība. Pašreizējā likme ir atbilstoša Skandināvijas modelim un ir pietiekami augsta, viņš piebilda.

ZZS priekšlikumi paredz arī pārskatīt šā gada budžeta izdevumus sadaļā "Kārtējie izdevumi", lai tie nepārsniegtu 2010.gada faktisko izpildi.

Būtu jāpārskata arī Valsts nekustamo īpašumu noteiktie nomas izcenojumi, lai tie nepārsniegtu nekustamā īpašuma tirgū esošo piedāvājumu un veicinātu valsts budžeta iestāžu koncentrāciju valsts īpašumā esošajos īpašumos. ZZS sagatavotajā dokumentā premjeram norāda, ka ēku, telpu īrei un nomai šogad paredzēti vairāk nekā 28 miljoni latu. "Pēc mūsu skatījuma, proporcionāli nodarbināto skaita samazinājumam būtu jāsamazina arī iznomājamo telpu platība, pirmām kārtām atsakoties no telpām privātīpašumos un atbilstoši nekustamā īpašuma tirgus tendencēm, jāpārskata Valsts nekustamo īpašumu aģentūras noteiktie nomas uzcenojumi," teikts vēstulē.

Apstākļos, kad tiek meklētas iespējas valsts budžeta deficīta samazināšanai un valsts pārvaldes efektivitātes palielināšanai, jāizvērtē iespēja rast ekonomiju no valsts budžeta finansēto struktūrvienību budžetos, novēršot neracionālus budžeta tēriņus un padarot valsts pārvaldi efektīvāku, klāsta ZZS.

ZZS arī rosina samazināt līdzekļus neparedzētiem gadījumiem par trim miljoniem latu.

Jau vēstīts, ka koalīcija turpina darbu pie šā gada budžeta konsolidācijas, kas jāveic 50 miljonu latu apmērā. Pirmdien koalīcija vienojās par konsolidācijas pasākumiem nepilnu 39 miljonu latu apmērā.