Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

SC tiesībsargam ieteicis juristu Juri Jansonu

“Saskaņas centrs” koalīcijas partijām tiesībsarga amatam piedāvā jurista Jura Jansona kandidatūru, informē apvienības Saeimas frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs.

Tas, ka šis vārds nonācis atklātībā, iespējams, nozīmē, ka kāda frakcija uz viņu sākusi raudzīties pozitīvāk, viņš pieļāva, vienlaicīgi uzsverot, ka par Tiesībsarga biroja vadītāja kandidātu Jansons tiks izvirzīts tikai tad, ja viņu atbalstīs kāda no koalīcijas Saeimas frakcijām – “Vienotība” vai Zaļo un zemnieku savienība.

Tā varētu būt kompromisa figūra, pieļāva Urbanovičs.

ZZS un “Vienotības” pārstāvji apliecināja, ka viņiem šobrīd savu kandidātu, ko virzīt uz šo amatu, nav.

ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis teica, ka “ir pozitīvi, ka cilvēks ir gatavs lieliem izaicinājumiem”. Jansonu gan viņš nepazīstot. To viņš neuzskata par mīnusu, ka kandidāts nav plaši pazīstams. "Esmu vienmēr bijis pret elkiem. Amatos ir jāvirza jauni cilvēki," viņš sacīja.

ZZS valde pirmdien konceptuāli izlems par šī cilvēka vērtēšanu tiesībsarga amatam un tad aicinās Jansonu uz frakcijas sēdi, lai iepazītos ar viņa profesionālajām kvalifikācijām.

“Vienotības” pārstāve un Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas vadītāja Ingrīda Circene par šādu SC piedāvājumu svētdien dzirdēja pirmo reizi.

“Pašreiz mums kandidāta, ko piedāvāt, nav,” viņa apliecināja.

Noprotams, ka Jansona kandidatūra tikai piektdien piedāvāta koalīcijas Saeimas frakciju vadītājiem.

Jansons ieguvis jurista izglītību, viņam ir sociālo zinātņu maģistra grāds ekonomikā, kā arī viņš ir Rīgas Stradiņa universitātes Eiropas Studiju fakultātes doktorants. 2009.gadā Jansons tika iecelts par apdrošināšanas sabiedrības "RSK apdrošināšanas AS" (RSK) likvidato

Jansons savulaik strādājis Latvijas Bankā, bijis Tieslietu ministrijas Juridiskās palīdzības administrācijas direktors. Jansons bijis e-lietu sekretariāta vadītājs, strādājis arī Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijā (RAPLM) valsts sekretāra vietnieka amatā.

Jau ziņots, ka Saeimas deputātiem līdz šim nav izdevies izvirzīt kandidātu Tiesībsarga biroja vadītāja amatam, jo trīs uzrunātie cilvēki no šī iespējas attiecās. Termiņš kandidāta izvirzīšanai tika pagarināts. Esošajam tiesībsargam Romānam Apsītim pilnvaras beidzas februārī.