Latvija apsveic demokrātiskās pārmaiņas Ēģiptē

Latvija apsveikusi demokrātiskās pārmaiņas Ēģiptē pēc prezidenta Hosni Mubaraka atkāpšanās no amata, sacīts Ārlietu ministrijas izplatītajā paziņojumā sestdienas rītā.

"Latvija atbalsta Ēģiptes tautas apņēmību un drosmi, tiecoties pēc demokrātiskām pārmaiņām valstī. Vēsturiskie notikumi ir Ēģiptē aizsākuši pārejas un jaunu iespēju periodu. Ēģiptes nākotne ir pašu ēģiptiešu rokās, un mēs ceram, ka Ēģiptes tauta atradīs mierīgu un nevardarbīgu ceļu, kā realizēt pāreju uz demokrātiju un brīvu, godīgu vēlēšanu organizēšanu. Uzskatām, ka reģiona stabilitātes saglabāšana un veicināšana ir svarīgs un nozīmīgs faktors kā Ēģiptei, tā arī Eiropas Savienībai," paziņojusi Ārlietu ministrija.

Ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis piektdienas vakarā aģentūrai BNS, komentējot Ēģiptes prezidenta atkāpšanos no amata, sacīja, ka šāds solis viennozīmīgi mazina saspīlējumu valstī, taču prognozēja, ka turpmākā valsts attīstība būs sarežģīta.

Mubaraka atkāpšanos apsveikuši daudzu valstu līderi.

ASV prezidents Baraks Obama paziņojis, ka notikumi Ēģiptē ir "iedvesmojuši" ASV iedzīvotājus, kā arī salīdzināja 29 gadus valdījušā prezidenta Hosnī Mubaraka atkāpšanos ar Berlīnes mūra krišanu.

BNS jau vēstīja, ka Ēģiptes prezidents Mubaraks piektdien atkāpās no amata un nodeva varu Bruņoto spēku augstākajai padomei, televīzijā paziņoja viceprezidents Omars Suleimans.

"Ņemot vērā grūtos apstākļus, kurus pārcieš valsts, prezidents Mohammeds Hosni Mubaraks ir nolēmis atstāt republikas prezidenta amatu un uzdevis Bruņoto spēku augstākajai padomei pārvaldīt valsts lietas," sacīja Suleimans.

Dzirdot ziņu par Mubaraka atkāpšanos, simtiem tūkstoši demonstrantu Kairas Tahrira laukumā vicināja karogus, līksmoja un apskāva cits citu. "Tauta ir gāzusi režīmu," sauca pūlis Tahrira laukumā.

Svarīgākais