Āboltiņas iniciētās komitejas sastāvs kļūs zināms marta sākumā

Saeimas priekšsēdētājas Solvitas Āboltiņas ("Vienotība") iniciētās sabiedriskās komitejas sastāvs Valsts prezidenta amata kandidātu vērtēšanai kļūs zināms marta sākumā, tās darbs paredzēts martā un aprīlī, savukārt maijā tā savu darbu noslēgšot.

"Vienotības" pārstāvis Edgars Jaunups trešdienas rītā Latvijas radio informēja, ka šobrīd tiekot uzrunāti potenciālie komitejas dalībnieki, kuru vārdus Jaunups gan neminēja. Viņš norādīja, ka šobrīd būtu nekorekti minēt Āboltiņas uzrunātos cilvēkus, jo ne visi ir devuši atbildi.

"Saeimas priekšsēdētāja aicina šajā komitejā darboties cilvēkus gan no sabiedrības, gan politiskajām partijām, lai būtu nopietnas diskusijas formas.. Šobrīd Saeimas priekšsēdētāja februāra mēnesī personīgi uzrunā cilvēkus, kurus viņa redz kā autoritātes, kas šajā komisijā darbotos," klāstīja Jaunups.

"Februārī tiek strādāts pie komitejas izveides, marta sākumā ir iecerējusi nākt klajā ar visu sastāvu. Komitejas darbs iecerēts martā un aprīli, maija sākumā, īsu brīdi pirms prezidenta vēlēšanu procesa atklāšanas, kas sākas maija beigās ar kandidātu izvirzīšanu, šī komisija savu darbību iecerējusi beigt," sacīja Jaunups.

Jaunups arī uzsvēra, ka komitejas izveidi nevajadzētu uztvert kā "Vienotības" iniciatīvu, bet gan vairāk kā pašas Āboltiņas.

"Šeit ir ļoti būtiski šo jautājumu skatīt no tāda skatupunkta, ka tā nav tik daudz "Vienotības" ideja, cik tiešām Saeimas priekšsēdētājas iniciatīva. Tā ir reakcija un pilnīgi pamatotu un dabisku sabiedrības tādu pieprasījumu vai jautājumu, kā tad šoreiz notiks Valsts prezidenta izvirzīšana un apspriešana? Šeit nav runa par ievēlēšanu, par ievēlēšanu ir skaidrs, to dara parlaments.. Galvenais mērķis, kas ir izvirzīts, varbūt ne tik daudz apspriest vienu vai otru kandidātu, bet tiešām runāt par to, kas mūsu likumdošanas sistēma ir nepieciešams, lai šāda baža, ka prezidentu var izvēlēties zooloģiskajā dārzā, nākotnē neatkārtotos," sacīja Āboltiņas politiskais padomnieks Jaunups.

Svarīgākais