Ministrijas pagaidām izvairīgas par darbinieku skaita samazināšanu [papildināta]

Ministrijas pagaidām ir izvairīgas par papildu budžeta konsolidācijas ietvaros paredzēto darbinieku skaita samazināšanu, aģentūra BNS uzzināja, aptaujājot ministriju pārstāvjus.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Raimonda Vējoņa padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Maija Pētermane aģentūrai BNS sacīja, ka pašlaik vēl oficiāls lēmums par budžeta konsolidācijas pasākumiem nav pieņemts, tādēļ arī nav iespējams precīzi atbildēt, kā varētu samazināt darbinieku skaitu un atalgojumu ministrijā.

"Kad lēmums tiks pieņemts, tad arī šis jautājums tiks risināts, taču jāpiebilst, ka jau iepriekšējos gados toreiz vēl Vides ministrijas sastāvā darbinieku skaita samazinājums iestādēs bija būtisks," viņa uzsvēra.

Arī Finanšu ministrijā (FM) aģentūrai BNS norādīja, ka konkrēti lēmumi tiks pieņemti pēc valdības lēmuma pieņemšanas - kad valdībā būs lēmums, tad arī FM tiks izvērtēti iestādes cilvēkresursi un pieņemts lēmums šajā jautājumā.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dagnija Muceniece arī apliecināja - tā kā vēl nav pieņemts konkrēts lēmums šajā jautājumā, informāciju par ministrijas darbinieku skaita un atalgojuma izmaiņām varēs sniegt tikai tad, kad būs saņemti norādījumi no FM.

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Evita Urpena aģentūrai BNS savukārt atzina - ja šāds lēmums tiks pieņemts, to vajadzēs respektēt un pildīt. "Taču ietaupījums, jā tāds būs nepieciešams, visticamāk, tiks veikts uz darbinieku skaita, nevis atalgojuma samazināšanas rēķina," viņa teica.

Satiksmes ministrijas (SM) sabiedrisko attiecību speciāliste Elīna Balgalve aģentūrai BNS norādīja, ka publiskajā telpā ir izskanējusi informācija par iespējamu nodarbināto skaita samazināšanu, taču SM par to oficiāli nav informēta.

"Pašlaik SM nav cilvēkresursu, ko varētu mehāniski samazināt, neatsakoties no iestādes veicamajām funkcijām," sacīja Balgalve.

Viņa paskaidroja, ka nodarbināto skaita samazināšana par 10%, ja tāda tiks apstiprināta, nozīmē, ka ministrijai jāatlaiž 14 nodarbināto. "Tomēr ar to saistītā atteikšanās no iestādes veicamajām funkcijām nav SM vienpersoniski izlemjams jautājums, jo iestādes funkcijas galvenokārt nosaka likumdevēja dotie uzdevumi gan transporta un sakaru nozarēs, gan arī vispārējos atbalsta jautājumos," teica Balgalve.

Viņa uzsvēra, ka resursu samazināšana, optimizējot veicamo funkciju izpildi, ministrijā sākta jau 2008.gadā, kad nodarbināto skaits samazināts par 2% jeb četriem nodarbinātajiem, 2009.gadā nodarbināto skaits samazināts par 14% jeb 26 darbiniekiem, savukārt 2010.gadā nodarbināto skaits samazināts par 1% jeb diviem nodarbinātajiem.

Arī Ārlietu ministrijas (ĀM) valsts sekretāra vietnieks Ivars Pundurs aģentūrai BNS atzina, ka sarunās ar FM pārstāvjiem nav gūta skaidrība, kādi samazinājumi jāveic tieši ĀM un vēstniecībās. "Atklāti un godīgi sakot, mēs nezinām, kas mums jādara," apliecināja Pundurs.

Viņš norādīja, ka jābūt attiecīgam valdības lēmumam un tikai pēc oficiālu dokumentu saņemšanas ministrija lems, kā samazināt strādājošo skaitu un cik lielā apmērā. Konsulārajā dienestā pēdējo divu gadu laikā darbinieku skaits samazināts par 48%, bet 25 pārstāvniecībās strādā tikai divi diplomāti.

Kultūras ministrijas pārstāvis Andris Saulītis aģentūrai BNS pavēstīja, ka ministrijā vēl nav saņemts Finanšu ministrijas aprēķins, cik lielā mērā ministrijai izdevumi jāsamazina, tāpēc no vērtējumiem, cik lielā mērā un kādās pozīcijās darbinieku skaitu vajadzētu samazināms, pašlaik vēl atturēsies.

Arī Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) pārstāve Dace Jansone-Klasiņa aģentūrai BNS teica, ka neviens konkrēts risinājums atbilstoši publiski izskanējušajai informācijai par darbinieku skaita mazināšanu ministrijā nav pieņemts un lēmums šajā jautājumā nebūs tik ātrs. IZM pārstāve piebilda, ka, visticamāk, būtu jāpagaida, kad koalīcijas partneri nākamnedēļ vienosies par pārējo konsolidācijas pasākumu daļu, kuros arī varētu būt uz ministrijām attiecināmi pasākumi, un līdz ar to būs redzams kopējais veicamo samazinājumu apmērs.

Savukārt Veselības ministrijas (VM) Komunikācijas nodaļas vadītāja Egita Pole norādīja, ka VM jau pašlaik centrālā aparāta darbinieku skaita ziņā ir mazākā no ministrijām, jo 2009.gada beigās VM strādājošo skaits samazināts no 157 līdz 89. Tomēr, kamēr konkrētu uzdevumu no Finanšu ministrijas nav, VM ar lēmumiem vēl nesteigsies. "Bet, protams, valdības lēmumus pildīsim," piebilda VM pārstāve.

Jau vēstīts, ka Koalīcijas partiju sadarbības padome 7.februārī vienojās par šā gada budžeta konsolidācijas pasākumiem, kuru fiskālā ietekme ir aptuveni 27 miljoni latu. Tostarp viens no piedāvājumiem ir samazināt nodarbināto skaitu valsts tiešās pārvaldes iestādēs (ministrijās) par 10%, tādējādi nodrošinot divu miljonu latu ietaupījumu valsts budžetā, kā arī par 1% plānots samazināt strādājošo skaitu Valsts policijā, Valsts robežsardzē, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā, Ieslodzījuma vietu pārvaldē, Valsts ieņēmumu dienestā un Ārlietu ministrijā.

Kopumā šā gada valsts budžets jākonsolidē par 50 miljoniem latu.

Svarīgākais