Amatpersonas spriedīs par gatavošanos plūdiem

Jaunnedēļ atbildīgās amatpersonas plānojušas spriest par pavasarī prognozētajiem plūdiem.

Iekšlietu ministrijā aģentūru BNS informēja, ka trešdien plānotas Iekšlietu ministrijas un Latvijas Pašvaldību savienības sarunas ministres Lindas Mūrnieces vadībā. Sarunās plānots izskatīt valsts institūciju un pašvaldību sadarbību un rīcību iespējamo plūdu apdraudējuma gadījumā, plūdu bīstamības novēršanā, ka arī citus jautājumus.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) priekšnieks Ainārs Pencis nule norādījis, ka patlaban plūdu draudu nav, lai gan bez plūdiem pavasarī arī šogad, visticamāk, neiztiks. Ledus un vižņu sastrēgums pie Pļaviņu HES gan ir jau vairākas dienas, taču tas ir sasalis, un ūdens līmenis Daugavā tādējādi neceļas.

"Mēs arī nezinām, cik dziļš šis sastrēgums ir. Protams, ja pēkšņi sāksies strauja ledus kušana, ir iespējami plūdi, bet, ja tas notiks pakāpeniski, nē," situāciju skaidroja VUGD priekšnieks.

Pencis gan atzina, ka bez plūdiem droši vien Latvija neiztiks arī šogad, taču šoreiz atbildīgie dienesti tam būs gatavi.

"Katrā ziņā mēs jau gatavojamies pagājušā gada scenārijam, lai nebūtu nekādas bakstīšanās brīdī, ja plūdi tiešām sāksies. Mēs esam gatavi ārkārtas situācijām, un nebūs tā, ka no rīta pamodīsimies, konstatēsim, ka sākušies plūdi, un tikai tad sāksim domāt, ko darīt tālāk," pastāstīja VUGD vadītājs.

Svarīgākais