Āboltiņa aicinās Lembergu piedalīties prezidenta vēlēšanu sabiedriskajā padomē

Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa ("Vienotība") aicinās arī Ventspils mēru Aivaru Lembergu ("Latvijai un Ventspilij", Zaļo un zemnieku savienība) piedalīties Valsts prezidenta vēlēšanu sabiedriskajā padomē.

Āboltiņa diskusijā "Dienas viesistaba" norādīja, ka padomē jābūt ne vien katras Saeimas frakcijas pārstāvim, bet arī visu politisko spēku politiskajiem līderiem, kuri nav pārstāvēti Saeimā. Viņa apliecināja, ka uzrunās arī Lembergu piedalīties padomes darbā.

"Es, protams, uzrunāšu viņu, vai viņš piekritīs.. jo ir svarīgi, lai arī tie cilvēki, kas ietekmē politiskos procesus, sēdētu pie galda un diskutētu par to," paskaidroja Āboltiņa.

Viņa iecerējusi aicināt arī eksprezidentus un bijušos Satversmes tiesas priekšsēdētājus. Taču personīgi ne ar vienu Saeimas spīkere nav runājusi un komisijas sastāvu atklās tikai pēc uzrunāto pārstāvju piekrišanas. Februārī tiks uzrunāti kandidāti, bet martā padome varētu sanākt uz pirmo sēdi un varētu strādāt līdz maija vidum, kad jau jāsāk izvirzīt prezidenta amata kandidātus.

"Ir ļoti svarīgi vismaz mēģināt padarīt šo procesu demokrātiskāku un atklātāku," atzina Āboltiņa.

Padomes secinājumi būs par pamatu frakciju apspriedēm, un, ja šo diskusiju dēļ taps likumdošanas iniciatīvas, iespējams, tās tiks arī īstenotas.

Jau ziņots, ka Āboltiņa iecerējusi veidot Valsts prezidenta vēlēšanu sabiedrisko padomi, kuras mērķis un uzdevums būs padarīt atklātāku un demokrātiskāku Valsts prezidenta ievēlēšanas procesu. Valsts prezidenta vēlēšanu sabiedriskajā padomē tiks aicināti visu Saeimā pārstāvēto politisko spēku līderi un pārstāvji, bijušie valsts prezidenti un Satversmes tiesas vadītāji, kā arī Saeimas Nacionālās drošības komisijas un Ārlietu komisijas vadītāji. Padomes diskusijās plānots aicināt piedalīties arī sabiedrības pārstāvjus.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.