Saeimā nākamnedēļ rīkos pirmās debates par ārpolitiku

Nākamnedēļ, 27.janvārī, notiks pirmās ārpolitiskās debates parlamentā, kurās piedalīsies arī Valsts prezidents Valdis Zatlers un premjers Valdis Dombrovskis.

Saeimas Ārlietu komisijas vadītājs Ojārs Kalniņš aģentūrai BNS pastāstīja, ka īsu uzrunu pirms debatēm plānojis teikt arī Ministru prezidents, bet ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis izklāstīs iepriekš parlamentā iesniegtajā ziņojumā iekļauto informāciju un uzsvērs galvenos virzienus ārpolitikā.

Pēc tam sāksies deputātu debates, taču, tā kā šāds pasākums parlamentā notiek pirmo reizi, Kalniņš neprognozēja, cik aktīvi būs tautas kalpi. Saeimas tribīnē savu viedokli plānojusi paust arī Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, kā arī Kalniņš.

Savukārt dienu iepriekš - 26.janvārī - paredzēta apvienotā Ārlietu un Eiropas lietu komisijas sēde, kurā aicināti piedalīties arī ārpolitikas eksperti un bijušie ministri, piemēram, Georgs Andrejevs, Žaneta Ozoliņa, Jānis Jurkāns, Nils Muižnieks, Andris Bērziņš. Komisijas sēdē plānota viedokļu apmaiņa par Ārlietu ministrijas ziņojumu, kurā Latvijas prioritātes gan divpusējās attiecībās, gan Eiropas Savienībā, NATO un citās organizācijās ir izklāstītas uz 75 lappusēm, neskaitot pielikumus. Kalniņš no ārpolitikas nozares pazinējiem sagaida jaunas idejas.

"Mēs esam tādā situācijā, ka mums vajag jaunas idejas," piebilda Kalniņš.

Komisijas vadītājs ĀM ziņojumu uzskata par profesionālu un drīzāk uztver kā pārskatu par paveikto pagājušajā gadā. Viņš atzina, ka lielas vīzijas ziņojumā nebija gaidāmas, jo pašlaik Latvijas ārpolitikā nav jaunu izaicinājumu.

Pēc debatēm Kalniņš sagaida, ka sabiedrībā un politiķu vidū būs lielāka vienprātība par Latvijas ārpolitikas virzienu un turpmākajām prioritātēm.

Ziņojumā aplūkota Latvijas ārējā un drošības politika, Latvijas ārpolitikas nostādnes Eiropas Savienības kontekstā, Latvijas ekonomisko interešu aizstāvība, eksporta veicināšana un investīciju piesaiste, divpusējās attiecības, globālo ekonomisko un politisko procesu attīstības tendenču ietekme uz Latvijas politiku. Tajā uzsvērta sadarbība ar tautiešiem ārzemēs un apskatīta ES nozaru politika.

ĀM ziņojuma nobeigumā norāda, ka šis dokuments palīdzēs īstenot vienotu valsts ārpolitiku un svarīgi ir palielināt Saeimas līdzdalību un atbalstu šīs politikas izstrādē un īstenošanā.

Jau vēstīts, ka ar iniciatīvu parlamentā rīkot ārpolitikas debates klajā nāca bijušais ārlietu ministrs Māris Riekstiņš (Tautas partija), taču izmaiņas Saeimas Kārtības rullī tika pieņemtas iepriekšējā ārlietu ministra Aivja Roņa laikā.