Āboltiņa: jaunumi par prezidenta amata kandidātu vērtēšanas komisiju būs pēc divām nedēļām

Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa ("Vienotība") sīkākas ziņas par Valsts prezidenta amata kandidātu izvērtēšanas komisijas izveidi sola sniegt pēc divām nedēļām.

Āboltiņa pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru žurnālistiem sacīja, ka savu redzējumu un viedokli par nākamo prezidentu varēs sniegt ikviena organizācija un indivīds, taču par to, kā tas tiks organizēts praktiski, tiks pavēstīts divu nedēļu laikā.

Uz jautājumu par publiskajā telpā izteiktajām bažām, ka daļa komitejā pieaicināto ekspertu varētu paust tendenciozu viedokli, viņa atteica, ka nevēlas vērtēt "to, kā vēl nav". Kad komisija būs izveidota, jebkurš varēs sniegt savu viedokli un vērtējumu par to, kuri varētu būt Valsts prezidenta amata kandidāti un pēc kādiem kritērijiem tos izvērtēt. Šos viedokļus izvērtēs deputāti, viņa paskaidroja.

Saeimas priekšsēdētāja gan atkārtoti uzsvēra, ka topošajai komisijai nebūs pilnvaru izvēlēties un izvirzīt kādu Valsts prezidenta amata kandidātu, jo tas, pēc likuma, nav iespējams. Taču komisijas galvenais uzdevums būs sabiedrībai padarīt skaidrāku procesu, "par ko politiķi domā, izvēloties prezidentu".

"Šai komisijai ir jābūt vietai, kur veidojas dialogs par jautājumu, ko no prezidenta sagaida politiķi un ko sagaida sabiedrība," norādīja Āboltiņa, uzsverot, ka ideju par šādu komisiju viņa piedāvā nevis kā "Vienotības" līdzpriekšsēdētāja, bet gan kā Saeimas priekšsēdētāja un šis jautājums nav politizējams.

Savukārt atbildot uz jautājumu, kā topošā komisija izvēlēsies nevalstiskās organizācijas, kuru viedokli ņemt vērā, Āboltiņa teica, ka cilvēki viedokļa paušanā ir gana aktīvi un par to, kā viņu redzējums sasniegs komisijā esošos deputātus, vienošanās tiks panākta. Saeimai ar nevalstiskajām organizācijām ir laba sadarbība, uzsvēra parlamenta priekšsēdētāja.

Arī Zatlers sarunā Saeimas priekšsēdētāju par šādas komisijas izveidi ir izteicies atzinīgi.

Jau vēstīts, ka Āboltiņa plāno izveidot sabiedrisku komiteju Valsts prezidenta amata kandidātu vērtēšanai, kas šajā procesā aicinās piedalīties ne tikai visus parlamentā pārstāvētos politiskos spēkus, bet arī sabiedrībā atzītas autoritātes.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.