Prokuratūra brīdina premjeru par Vilnīša vajāšanu

Ģenerālprokuratūras Personu un valsts tiesību aizsardzības departamenta virsprokurors Juris Pēda Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim (Vienotība) adresētā vēstulē norādījis, ka premjeram nav disciplināras varas pār Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītāju.

Prokurors minētajā vēstulē uzsvēris, ka disciplinārvara pati par sevi neizriet no valsts pārvaldes likumā paredzētās pārraudzības kārtības formas. Prokurors brīdina: "(..) par likumpārkāpuma nepieļaujamību, kas varētu izpausties kā disciplinārlietas ierosināšana un KNAB priekšnieka saukšana pie disciplināratbildības, jo Ministru prezidentam nav disciplināras varas pār KNAB priekšnieku."

Premjera juridiskā atsauce veidota saistībā ar bijušā KNAB vadītāja Alekseja Loskutova savulaik pārsūdzēto spriedumu par toreizējā premjera Aigara Kalvīša lēmumu par biroja vadītāja atstādināšanu no amata. Savukārt J. Pēda norāda, ka Administratīvās apgabaltiesas spriedums nekādā veidā neapstiprina premjera disciplinārās varas esamības faktu attiecībā uz KNAB priekšnieku, jo tajā tiek vērtēts rīkojums par atstādināšanu no pienākumu pildīšanas, kas nav disciplinārlietas izskatīšanas procesā pieņemts lēmums.

Bijušais prokurors jurists Guntis Akmeņkalns Neatkarīgajai norādīja, ka šāds prokurora brīdinājums ir pamatots un beidzot precīzi iezīmē to situāciju, kāda pēdējos mēnešos ir izveidojusies ap KNAB. "Man patiešām ir liels gandarījums, ka prokuratūra beidzot ir reaģējusi adekvāti un laikus, izvērtējot šīs situācijas tiesiskos aspektus. Nupat jau patiešām bija apnikusi tik inerta prokuratūras reakcija uz daudziem valstī notiekošiem procesiem, kas skar tiesiskuma jomu. Tas, ka prokuratūra beidzot ir parādījusi sevi kā patiesu principiālu likumā nostiprināto pamatprincipu garantu, ir tikai apsveicami," sacīja bijušais prokurors.

Jāatgādina, ka premjers V. Dombrovskis izdeva rezolūciju, ar kuru apturēja KNAB priekšnieka Normunda Vilnīša 2010. gada sākumā izdoto rīkojumu par biroja reorganizācijas uzsākšanu, pamatojot to ar it kā nepamatoti lieliem tēriņiem un laikus neizpildītiem darbiem. KNAB vadītājs gan šos pārmetumus pilnībā noliedzis, norādot gan uz ietaupītiem līdzekļiem, gan savu likumā nostiprināto kompetenci.