Lietuva iesniedz Krievijai notu saistībā ar VDK darbinieku pieminekli Maskavā

Lietuvas Ārlietu ministrija (ĀM) trešdien iesniedza Krievijai protesta notu saistībā ar padomju Valsts drošības komitejas (VDK) darbiniekiem veltīto pieminekli, uz kura minēta arī specvienība "Alfa", kas 1991.gada 13.janvārī nogalināja cilvēkus pie Viļņas televīzijas torņa.

"Ir tikai jānožēlo šāda dažāda vēstures izpratne. Specvienība "Alfa" Viļņā nebija varoņi. No tās dalībnieku rokām gāja bojā Lietuvas neatkarības neapbruņotie aizstāvji," sacīts notā, kas tika iesniegta Krievijas vēstniecībā Viļņā.

"Visas tautas, kā pieņemts, ciena savus aizstāvjus, kuri gājusī bojā, un iemūžina viņu piemiņu, uzstādot pieminekļus. [Lietuvas] ĀM neuzskata, ka grupas "Alfa" rīcība Viļņā 1991.gadā pelna demokrātiskās Krievijas cieņu un lepnumu. Grupas "Alfa" rīcību Viļņā tolaik stingri nosodīja pirmais Krievijas prezidents Boriss Jeļcins," teikts notā.

Tajā piebilsts, ka piemineklis uzstādīts jau 2007.gadā, taču Lietuvas varas iestādēm par to līdz šim neesot bijis zināms.

13.janvāris Lietuvā ir Brīvības aizstāvju diena, kurā tiek pieminēti tie, kas gāja bojā 1991.gada 13.janvārī, kad padomju vara mēģināja gāzt Lietuvas valdību, kas 1990.gada 11.martā bija pasludinājusi Lietuvas neatkarību no Padomju Savienības.

Mēģinājumā ieņemt televīzijas torni un Lietuvas radio un televīzijas ēku Viļņā tika nogalināti 14 un ievainoti vairāk nekā 1000 cilvēku.