Vilnītis premjera izteikumos saskata spiedienu uz Ģenerālprokuratūru

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieks Normunds Vilnītis premjera izteikumus, ka Vilnītis vairs nevarot vadīt biroju, vērtē kā spiedienu uz prokuratūru, kura par Vilnīti veic pārbaudi.

Vilnītis izplatītajā paziņojumā presei norāda, ka premjera kā izpildvaras vadītāja izteikumus viņš vērtē kā tiešu spiedienu uz Ģenerālprokuratūru, turklāt Dombrovska rīcība vēlreiz apliecinot, ka KNAB politiskā neatkarība ir tikai mīts.

Brīdī, kamēr vēl notiek pārbaude, premjera izteiktās cerības, ka Ģenerālprokuratūra atradīs formālus iemeslus, lai vērtētu viņa atbilstību amatam, liecinot par mērķi atbrīvot KNAB priekšnieka krēslu konkrēta

politiskā spēka interesēs.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis ("Vienotība") trešdienas rītā paziņoja, ka, pēc viņa domām, Vilnītis nevar vadīt KNAB.

Dombrovskis gan sacīja - lai vērtētu Vilnīša atbilstību ieņemamajam amatam, nepieciešams formāls iemesls. "Ceru, ka pēc prokuratūras pārbaudes tāds būs," viņš teica.

Jau ziņots, ka Dombrovskis ir atcēlis Vilnīša rīkojumu par reformām birojā. Dombrovskis iepazinās ar virsprokurora Arvīda Kalniņa vadītās starpinstitūciju komisijas ziņojumu, kuras uzdevums bija vērtēt KNAB struktūras jaunā modeļa, kā arī biroja priekšnieka atsevišķu lēmumu un faktiskās rīcības tiesiskuma un atbilstības valsts interesēm un demokrātiskās pārvaldes principiem.

Prokuratūra jau labu laiku veic pārbaudi pēc tam, kad atbildīgie KNAB darbinieki sūdzējās par Vilnīša rīcību, vadot biroju.