Kūtris prognozē daudz sūdzību Satversmes tiesā saistībā ar nodokļu pieaugumu

Satversmes tiesas (ST) priekšsēdis Gunārs Kūtris prognozē, ka šajā gadā varētu pieaugt sūdzību skaits saistībā ar nodokļu pieaugumu, tomēr aicina šādus pieteikumus nesniegt.

Kūtris sarunā ar aģentūru BNS pastāstīja, ka konstitucionālajā tiesā ir grūti atrast pamatojumu sūdzībai jeb pieteikumam jautājumos par nodokļiem, jo "nodokļu izvēles ziņā ir diezgan plaša valsts rīcības brīvība".

Ņemot vērā, ka kopš šā gada sākuma spēkā stājušās izmaiņas nodokļu politikā lielākoties palielinājušas ikviena iedzīvotāja nodokļu slogu, šādu sūdzību pieteikumu skaits prognozējams liels, tomēr tiesas lēmumi nevarētu mainīt nodokļu apmēru.

Uz jautājumu, vai šogad līdz ar budžeta konsolidāciju un no tā izrietošām iespējamām atalgojuma izmaiņām varētu vērot līdzīgu situāciju kā pērn, kad ST masveidā saņēma sūdzības saistībā ar pensiju samazinājumu un tiesnešu algu samazinājumu, ko ST atzina par pamatotiem, Kūtris sacīja, ka nevēlētos norādīt sabiedrībai uz riskantiem likumiem, ko ST varētu atrisināt.

"Es nevaru pateikt, kādā virzienā cilvēkiem vajadzētu sniegt sūdzības vai kuri ir problemātiskie likumi. Es izvairītos tieši norādīt, kur varētu būt jautājumi, ko ST varētu atrisināt, - tieši norādot, ka ir kāds riskants likums, uzreiz var pieaugt lietu skaits.

Jau vēstīts, ka pievienotās vērtības nodokļa (PVN) pamatlikme no šā gada pieaug līdz 22%, bet samazinātās likmes - līdz 12%. Turpmāk samazinātā PVN likme tiks atcelta elektroenerģijas piegādēm iedzīvotājiem.

Likums paredz ieviest uzņēmumiem ikmēneša nodokli pēc fiksētās likmes par īpašumā esošo vieglo pasažieru automašīnu, ko izmantos ne tikai saimnieciskajai darbībai, bet arī personīgajām vajadzībām, aizstājot esošo kārtību, kad ar iedzīvotāju ienākuma nodokli un valsts obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksām tiek aplikts labums no juridisko personu transportlīdzekļu izmantošanas personīgajām vajadzībām.

Iepriekš PVN pamatlikme bija 21%, bet samazinātās likmes -10%.

Latvijā

Latvijā reģistrētā bezdarba līmenis šogad septembra beigās bija 5,1% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita, kas ir par 0,2 procentpunktiem mazāk nekā augusta beigās, liecina Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) publiskotā informācija.

Svarīgākais