Ja Vilnītis paliek, Strīķe un Vilks aiziet no KNAB

© f64

Vismaz vienā jautājumā par Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) valdošo konfliktu beidzot ir ieviesusies skaidrība – pašreizējais biroja priekšnieks Normunds Vilnītis un viņa dumpīgie vietnieki Juta Strīķe un Alvis Vilks vairs kopā nestrādās.

Tā pēc tikšanās ar premjeru sestdien paziņoja abi priekšnieka vietnieki.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis pēc sarunas ar biroja vadītājiem, kuri, starp citu, uz tikšanos ne tikai ieradās atsevišķi, bet pat savstarpēji nesasveicinājās, žurnālistus informēja, ka ir vērsies pie starpinstitūciju darba grupas ar aicinājumu izvērtēt N. Vilnīša kā KNAB vadītāja rīcības tiesiskumu un tās atbilstību labas pārvaldības principiem. Ministru prezidents paskaidroja, ka līdz šim viņš esot saņēmis 13 individuālas sūdzības par N. Vilnīti, kā arī vienu kolektīvu vēstuli. Šos materiālus viņš nodevis izvērtēšanai jau minētajai komisijai, kuras mandāts pagarināts līdz 10. janvārim, kad tai arī jāsniedz savs atzinums.

Lai apturētu situācijas eskalāciju un rastu risinājumu tālākai KNAB darbībai, V. Dombrovskis esot izdevis N. Vilnītim adresētu rezolūciju, kurā tam uzdots sagatavot priekšlikumus par biroja reorganizāciju, kuri tam līdz 6. decembrim jāiesniedz Ministru prezidentam, pirms tam tos saskaņojot biroja padomē un atjauninātajā starpinstitūciju komisijā. (Dzintara Jaundžeikara un Jura Dalbiņa vietā atbilstoši jaunajiem amatiem Saeimā tajā iekļauti Gundars Daudze un Ainārs Latkovskis.) Komisijai savs atzinums par reorganizācijas plānu tāpat jāsniedz līdz 10. janvārim. Jāatgādina, ka iepriekšējā starpinstitūciju komisija jau vērtēja N. Vilnīša ieceres un atzina tās par labām un likumīgām. Uz komisijas lēmuma pamata savu pozitīvo atzinumu sniedza arī Nacionālās drošības padome. Tagad šis loks, pēc premjera rīkojuma, tiks veikts atkārtoti.

Biroja vadītājs pēc tikšanās ar premjeru apliecināja, ka pats nekādā gadījumā negrasās pamest darbu KNAB, jo neredzot tam nekādu pamatu. Uz jautājumu, vai viņš vēl joprojām baudot Ministru prezidenta uzticību, N. Vilnītis atbildēja, ka viņam neviena uzticība neesot jābauda. "Es esmu Saeimas apstiprināts biroja vadītājs un kā tāds arī turpināšu strādāt atbilstoši likumam," viņš norādīja. Turklāt KNAB vadītājs apliecināja, ka birojs sekmīgi turpina strādāt un jau pavisam drīz sabiedrība varēšot par to pārliecināties. Attiecībā uz viņam pausto daudzu KNAB darbinieku neuzticību N. Vilnītis uzsvēra, ka, iespējams, līdz darbiniekiem nonāk sagrozīta viņa rīkojumu un lēmumu interpretācija. "Varbūt es par daudz uzticējos saviem vietniekiem un atsevišķiem nodaļu vadītājiem," viņš atzina. Uz Neatkarīgās jautājumu par to, vai darbinieki patiešām šo neuzticības vēstuli ir parakstījuši brīvprātīgi, N. Vilnītis atbildēja, ka nevar izslēgt nevienu iespēju, tomēr vislabāk to būtu jautāt pašiem biroja darbiniekiem.

Savukārt J. Strīķe un A. Vilks apliecināja, ka nesaredz turpmākas darba iespējas birojā N. Vilnīša vadībā. "Kompromisus mēs meklējam jau pusotru gadu, diemžēl tas nav vainagojies ar sekmēm, tāpēc es vairs nevaru iztēloties, ka mēs varētu draudzīgi kopīgi pildīt pienākumus," sacīja J. Strīķe. Līdzīgu viedokli pauda arī A. Vilks. Viņš Neatkarīgajai apgalvoja, ka publisku pretenziju izteikšanas ceļu viņš kopā ar J. Strīķi esot uzsācis tikai tad, kad visas pārējās likumīgās iespējas esot bijušas jau izsmeltas. "Vienkārši mums vairs neatlika citi varianti, bet pasīvi skatīties, kā tika apzināti grauts birojs un tā darbs, mēs arī nevarējām," viņš sacīja. Arī viņš, N. Vilnītim paliekot amatā, darbu birojā neturpinās.

Svarīgākais