ZZS virza gan politiķus, gan nozaru ekspertus

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas vēlēšanu saraksta augšējās pozīcijās iekļauti vairāki līdz šim ar politiku nesaistīti kandidāti, tādējādi apliecinot savienības gatavību "dot politikā vārdu" nozaru profesionāļiem. Tandēmā ar pieredzējušiem politiķiem šāda stratēģija ZZS ļaujot cerēt uz 18 līdz 25 vietu iegūšanu nākamā sasaukuma Saeimā.

To vakar, prezentējot deputātu kandidātu sarakstu rudenī gaidāmajām 10. Saeimas vēlēšanām, apliecināja ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis. Rīgas vēlēšanu apgabalā ar pirmo numuru startē vides ministrs Raimonds Vējonis, kurš, kā sacīja A. Brigmanis: "Nemāk bļaut tik skaļi kā Šlesers, taču vienmēr līdzsvaroti un godprātīgi ir darījis visus viņam uzticētos darbus. Lai vēlētāji izvērtē, kas viņiem ir svarīgāk." Otrais sarakstā iekļauts žurnālists Kārlis Seržants, kurš ar iesaistīšanos politikā vēloties mainīt tās negācijas, kuras iepazinis, strādājot televīzijas raidījuma Degpunktā komandā.

Ar lielo politiku līdz šim nebija saistīts arī Liepājas universitātes rektors Oskars Zīds (5. numurs Kurzemes apgabalā), uzņēmējs Jevgenijs Kisiels (5. numurs Zemgalē), kā arī lauksaimnieks Vitauts Staņa un Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes valdes priekšsēdētājs Armands Krauze, kuriem Vidzemē ir attiecīgi trešais un piektais numurs. Savukārt kā politiķus ar pieredzi, tostarp parlamentārajā darbībā, var minēt ZZS frakcijas vadītāju A. Brigmani, kuram ir pirmais numurs Zemgalē, Saeimas priekšsēdi Gundaru Daudzi (1. numurs Kurzemē), valdības locekli Dagniju Staķi (4. numurs Kurzemē), parlamentāriešus Staņislavu Šķesteri, Violu Lazo, Ingmāru Līdaku, Andri Bērziņu u.c. Vidzemes vēlēšanu apgabalā iekļauta bijusī Jūrmalas domes vadītāja Inese Aizstrauta un bijušais Saeimas deputāts Aleksandrs Kiršteins, bet Latgales apgabalā – Daugavpils domes deputāts Rihards Eigims.

Uzrunājot klātesošos, ZZS premjera amata kandidāts, Ventspils mērs Aivars Lembergs atgādināja, ka viens no galvenajiem nākamā parlamenta uzdevumiem būs atjaunot Satversmē nostiprinātās Saeimas kā valsts centrālās varas tiesības, kuras pēdējos gados esot pārņēmuši dažādi valsts pārvaldes atvasinājumi un amatpersonas. Tāpat jau pirms vēlēšanām potenciālajiem politiķiem esot jādomā par to, kā atjaunot sabiedrības cieņu un uzticību parlamentam, jo "muļļas, gļēvuļus un bezatbildīgos" neciena neviens. Tāpēc A. Lembergs aicināja deputātu kandidātus neaizmirst, ka, nonākot Saeimā, viņiem būs jāstrādā 24 stundas diennaktī septiņas dienas nedēļā.

Svarīgākais