Tiesa Uspaskiham piespriež četru gadu cietumsodu

Viļņas apgabaltiesa piektdien atzina, ka virkne Darba partijas amatpersonu ir vainīga grāmatvedības datu sagrozīšanā, un partijas līderim Viktoram Uspaskiham piespriests četru gadu cietumsods.

Pats Uspaskihs jau sevi pasludinājis par "pirmo Lietuvas politieslodzīto".

Tiesa konstatējusi, ka Darba partijas vadība noziedzīgo darbību veikusi kopš 2004.gada un ka visi apsūdzētie, tostarp Lietuvas Seima vicespīkers Vītauts Gapšis, deputāte Vitālija Vonžutaite un bijusī partijas grāmatvede Marina Ļutkevičiene, rīkojošies savstarpējā saziņā, lai viltus ceļā izvairītos no nodokļiem.

Vienlaikus tiesa atzinusi, ka noziegums veikts Darba partijas interesēs, nevis apsūdzēto personiskās interesēs.

Nosakot soda mēru, tiesa nav konstatējusi nekādus vainu mīkstinošus apstākļus, un Ļutkevičienes atzīšanos tiesa nav atzinusi par vaļsirdīgu.

Tiesa arī konstatējusi, ka galvenā vaina pastrādātajā noziegumā gulstas uz Uspaskiha pleciem, bet galvenā nozieguma izpildītāja bijusi Ļutkevičiene.

Papildus cietumsodam Uspaskiham uzlikta arī 23 000 litu (4700 latu) sodanauda.

Vonžutaitei piespriests trīs gadu cietumsods, bet Ļutkevičienei - gads cietumā, kā arī sodanauda.

Savukārt Gapšim piespriesta 35 700 litu sodanauda.

Komentējot spriedumu, Uspaskihs atkārtoti paziņoja, ka viņš neesot vainīgs un ka viņam piespriestais sods esot pārāk bargs.

"Ceru, ka apelācija tiks izskatīta savādāk. Spriedums ir pārāk bargs. Ceru, ka augstāk kvalificēti cilvēki, kuri nebaidās no politiskā spiediena, pieņems pilnīgi citu lēmumu," pēc tiesas sēdes sacīja Darba partijas līderis.

Savukārt Lietuvas premjerministrs Aļģirds Butkevičs, komentējot tiesas spriedumu, paziņojis, ka tas neizraisīšot kādas pārmaiņas valdošajā koalīcijā.

"Koalīcija turpinās veiksmīgu darbu, un es uzskatu, ka šim tiesas spriedumam nevajadzētu novest pie jebkādām pārmaiņām valdošajā vairākumā," sacīja premjers.

Vienlaikus viņš atteicās komentēt sprieduma saturu un norādīja, ka tas esot tiesas kompetencē.

Butkevičs piebilda, ka nevajadzētu izdarīt pārsteidzīgus secinājumus, jo spriedums varētu nebūt arī galīgs.

Arī prezidentes Daļas Grībauskaites kanceleja paziņojusi, ka valsts galva tiesas spriedumus nekomentējot.

Tikmēr kļuvis zināms, ka Uspaskihs jau piektdienas vakarā izlidos uz Krieviju. Viņš gan apgalvo, ka negrasās slēpties. Savā dzimtajā Udmurtijas apgabalā Uspaskihs plānojot sarīkot svētkus, ar ko esot nodarbojies jau vairākus gadus, vēsta "lrytas.lt.".

"Jau 15 gadus pēc kārtas rakstu scenāriju," izteicies politiķis. Viņš piebilda, ka svētki notikšot 20.jūlijā un ka ļoti drīz pēc tam viņš atgriezīšoties Lietuvā.

Svarīgākais