Par līdzekļu nelikumīgu iegūšanu no "Ceļu pārvaldes" uzrāda apsūdzību vēl vienai personai

Lietā par finanšu līdzekļu nelikumīgu iegūšanu no AS "Ceļu pārvalde" prokurors uzrādījis apsūdzību vēl vienai personai, līdz ar to patlaban lietā apsūdzēti jau trīs cilvēki no kopumā deviņiem, pret kuriem Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) lūdzis sākt kriminālvajāšanu.

Kā aģentūru LETA informēja prokuratūras preses pārstāve Una Rēķe, trešā persona, kurai uzrādīta apsūdzība, savulaik bijusi "Ceļu pārvaldes" administratīvā direktore. Tagad viņa apsūdzēta pēc Krimināllikuma 318.panta 3.daļas - par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu, ja tā izraisījusi smagas sekas.

Par to var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai piespiedu darbu, vai naudas sodu, atņemot tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem.

Patlaban prokuratūra vēl lemj, vai un kādas apsūdzības uzrādīt pārējām sešām personām, pret kurām KNAB lūdzis sākt kriminālvajāšanu.

KNAB aģentūru LETA iepriekš informēja, ka laikā no 2009.gada novembra līdz 2011.gada oktobrim četras "Ceļu pārvaldes" amatpersonas veikušas pretlikumīgas darbības, ļaunprātīgi izmantojot dienesta stāvokli, lai šīs akciju sabiedrības noslēgto līgumu izpildes rezultātā gūtu noziedzīgus finanšu līdzekļus.

"Ceļu pārvaldes" vajadzībām, izmantojot starpniekuzņēmumus, iepirktās izejvielas tika sadārdzinātas, kā rezultātā no uzņēmuma izkrāpti finanšu līdzekļi aptuveni 73 000 latu apmērā.

Izmantojot vairākus citus uzņēmumus, tai skaitā arī ārzonu uzņēmumus, šie finanšu līdzekļi tika legalizēti. KNAB pierādījumi dod pamatu pieņēmumam, ka personas, kas bija iesaistītas starpniekuzņēmumos, bija arī patiesā labuma guvēji ārzonu uzņēmumos.

KNAB izmeklētājs rosinājis uzsākt kriminālvajāšanu pret vienu bijušo "Ceļu pārvaldes" valsts amatpersonu par uzkūdīšanu ļaunprātīgi izmantot dienesta stāvokli, krāpšanas atbalstīšanu, stratēģiskas nozīmes preču aprites noteikumu pārkāpšanu, valsts amatpersonas bezdarbību, valsts amatpersonai noteikto ierobežojumu pārkāpšanu un par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā.

KNAB izmeklētājs rosina saukt pie kriminālatbildības vēl trīs "Ceļu pārvaldes" bijušās amatpersonas par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, ja šīs darbības izraisījušas smagas sekas, un divas privātpersonas par kukuļa piesavināšanos, kukuļdošanas organizēšanu un par starpniecības mēģinājumu kukuļdošanā, kā arī vienu personu par dienesta stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas atbalstīšanu, krāpšanas lielā apmērā atbalstīšanu un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā.

Savukārt vēl pret divām privātpersonām KNAB izmeklētājs rosina sākt kriminālvajāšanu par krāpšanu lielā apmērā un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā.

Jau ziņots, ka KNAB 2011.gada 11.oktobrī ierosināta krimināllieta par AS "Ceļu pārvalde" amatpersonu iespējamām pretlikumīgām darbībām un prettiesisku labumu nodošanu "Ceļu pārvaldes" amatpersonām saistībā ar līgumu noslēgšanu un saistību izpildi atsevišķu uzņēmumu interesēs.

Pēc kratīšanas "Ceļu pārvaldē" KNAB sākts kriminālprocess un aizturētas četras personas par iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem saistībā ar uzņēmuma noslēgtajiem līgumiem un to izpildi. Izmeklēšanā noskaidrots, ka ar vairāku personu starpniecību uzņēmumā nodots 10 500 latu kukulis, lai panāktu līguma noslēgšanu un pasūtījuma izpildi viena konkrēta apakšuzņēmēja interesēs.

Pēc kriminālprocesa uzsākšanas no amata atkāpās "Ceļu pārvaldes" padomes priekšsēdētājs Sergejs Zaļetajevs (SC) un aizdomās turētais valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Lauva. "Ceļu pārvaldes" padomē tobrīd darbojās vairāki "Saskaņas centra" un LPP/LC biedri.

Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija, "Ceļu pārvaldes" valdes locekle un finanšu direktore Anita Gaile, iespējams, 2010.gada augustā uzņēmuma vārdā noslēgusi līgumu par bituma iegādi "Ceļu pārvaldes" vajadzībām ar starpnieku uzņēmumu SIA "Deutsche Finance Group", nevis tieši no bituma piegādātāja OU "Kemtrans Grupp", tādējādi mākslīgi sadārdzinot izejvielu izmaksas un nodarot "Ceļu pārvaldei" kaitējumu16 500 latu apmērā.

Līdzīgu shēmu 2011.gada maijā, iespējams, īstenojusi arī AS "Ceļu pārvalde" administratīvā direktore Laima Karatājeva, kura, pamatojoties uz universālpilnvaru, noslēgusi līgumu par bitumena iegādi uzņēmuma vajadzībām ar SIA "Finance Group", nevis tieši no bituma piegādātāja OU "Kemtrans Grupp". Šajā gadījumā zaudējumu apmērs sasniedzis 36 340 latus.

Karatājeva, iespējams, 2011.gada maijā, izmantojot universālpilnvaru, noslēgusi vēl divus līdzīgus līgumus par dolomīta šķembu iegādi uzņēmuma vajadzībām no SIA "Kliners", nevis tieši no šķembu piegādātāja AB "Dolomitas". Tādējādi, mākslīgi sadārdzinot izejvielu izmaksas, amatpersona "Ceļu pārvaldei" radījusi kaitējumu 21 800 latu apjomā.

Savukārt bijušā uzņēmuma valdes priekšsēdētāja Mārtiņa Lauvas darbībās KNAB atklājis interešu konfliktu. 2011.gada februārī, tikai mēnesi pēc stāšanās uzņēmuma valdes priekšsēdētāja amatā, Lauva noslēdzis pilnvarojuma līgumu ar Renāru Rutki, uzdodot viņam veikt SIA "CP Uzturēšana" un SIA "CP Transports" valdes locekļa amata pienākumus un nosakot ikmēneša atlīdzību 1000 latu apmērā.

KNAB norāda, ka Rutkis bijis Lauvas parādnieks - saskaņā ar Valsts amatpersonu darbības informācijas sistēmas datubāzi Lauva 2011.gada janvārī, stājoties amatā "Ceļu pārvaldē", norādījis aizdevumu 5550 eiro (3900 latu) un 57 737 ASV dolāru (30 370 latu) apmērā Rutkim. Turklāt saskaņā ar Zemesgrāmatu nodalījuma datiem Lauva un Rutikis ir arī vismaz trīs nekustamo īpašumu kopīpašnieki, kurā katram pieder 25% domājamās daļas.

Tā kā Rutkis savus amata pienākumus abos uzņēmumos neveica, KNAB norāda, ka viņš no 2011.gada februāra līdz jūlijam nepamatoti saņēmis atlīdzību, tādējādi Lauva ar savām nelikumīgajām darbībām uzņēmumam nodarījis kaitējumu vairāk nekā 3000 latu apmērā.

AS "Ceļu pārvalde" dibināta 1994.gadā, pārveidojot pašvaldības uzņēmumu, tā nodarbojas ar ceļu būvēšanu. "Ceļu pārvaldes" kontrolpakete pieder Rīgas domei.

Svarīgākais