Atvaļinājumu laikā pieaug rūpīgi plānotu mājokļu zādzību skaits

Jūnija otrā pusē un jūlijā, kas katru gadu ir karstākais atvaļinājumu laiks, vērojama tendence pieaugt mērķtiecīgu un rūpīgi plānotu mājokļu zādzību skaitam. Zādzības nereti tiek veiktas dažu minūšu laikā, taču ar to pietiek, lai zaudējumi būtu mērāmi vairākos tūkstošos vai pat desmitos tūkstošu latu.

Jūnija beigās kādā no Pierīgas privātmāju rajoniem tika apzagta māja, kuras īpašniekam tika nozagta vērtīga rokaspulksteņu kolekcija gandrīz 30 tūkstošu latu vērtībā un vēl vairākas vērtīgas mantas. Zādzība tika paveikta burtiski dažu minūšu laikā un zagļi notikuma vietu atstāja vēl pirms bija ieradusies apsardze. Gan policijas, gan apsardzes uzņēmumi brīdina, ka visai bieži rūpīgi izplānotu zādzību gadījumos, to veicēji vai plānotāji ir meklējami mājokļu īpašnieku paziņu un draugu lokā. Turklāt nereti paši mājokļu īpašnieki, publiskojot personisko informāciju sociālajos medijos, sniedz informāciju par savu prombūtni un plāniem.

"Latvijā liela daļa no sociālajos tīklos publiskotās personu informācijas ir tā sauktā "check in" informācija, kad pārējiem ir iespēja redzēt konkrētā cilvēka atrašanās vietu. Tāpat daudzi labprāt dalās savos brīvdienu un atvaļinājumu plānos un iespaidos. Esam arī pamanījuši, ka arī Latvijā ir cilvēki, kuri savam dzīvoklim vai mājai izveidojuši pat īpašu mājas lapu. Tajā ir atrodama informācija gan par mājokļa plānojumu, gan interjeru un tā ir ļoti vērtīga informācija zagļiem," norāda If Apdrošināšana Privātpersonu īpašuma produkta vadītājs Endijs Melecis.

Ārvalstīs tiesībsargājošās iestādes brīdina iedzīvotājus par zagļu praksi izmantot sociālo mediju informāciju, lai iegūtu informāciju. Latvijā šāda statistika netiek apokopta, taču viennozīmīgi, ka dalīšanās ar informāciju sociālajos medijos ir rūpīgi jāapsver. Tāpat ieteicams izvērtēt vai ir vērts apstiprināt draudzību ar tikko iepazītiem vai pat nepazīstamiem cilvēkiem.

Šogad jūnijā un jūlija pirmajā dekādē gandrīz trīskāršojies If Apdrošināšana par zādzībām un vandālismu izmaksāto atlīdzību apmērs klientiem. Jūnijā un jūlijā jūtami pieaudzis no zagļiem cietušo dzīvokļu īpatsvars. Vidējais atlīdzības apmērs par zādzībām ir 1500-1600 lati. Visbiežāk tiek zagti vērtīgi iedzīves priekšmeti, taču Atlīdzību daļas dati liecina, ka atsevišķos gadījumos mājokļos nozagti arī logi un durvis.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.