No Grieķijas izdoto Latvijas nepilsoni par huligānismu turpinās tiesāt pēc divām nedēļām

Krimināllietu, kurā par huligānismu apsūdzēts šā gada oktobrī no Grieķijas konvojētais 1970.gadā dzimušais Vadims Balabanovs, Rīgas pilsētas Kurzemes rajona tiesa turpinās izskatīt pēc divām nedēļām - 14.decembrī plkst.10.30.

Kā informēja tiesas priekšsēdētājas palīdze Ilze Ramane, šodien lietas izskatīšana tika sākta pēc būtības, taču bija nepieciešamība uzklausīt arī cietušo, kurš nebija ieradies. Tika pieņemts lēmums par cietušā atvešanu uz tiesu piespiedu kārtā.

Pats apsūdzētais savu vainu viņam inkriminētajā noziedzīgajā nodarījumā neatzīst.

Kā iepriekš informēja prokuratūras ārējo sakaru koordinētājs Andrejs Vasks, pret vīrieti ir sākti divi kriminālprocesi. Rīgas pilsētas Kurzemes rajona prokuratūras prokurore Inta Pumpure viņam uzrādījusi apsūdzības par vairākām huligānisma epizodēm, bet vēl vienā kriminālprocesā Rīgas Autotransporta prokuratūrā vēl notiek izmeklēšana.

Kaut arī vīrietim kriminālprocesā par automašīnas vadīšanu reibumā, kas atrodas vēl izmeklēšanā, bija piemērots drošības līdzeklis - aizliegums izbraukt no valsts -, viņš tomēr pameta Latviju. Drošības līdzeklis - uzturēšanās noteiktā dzīves vietā - viņam bija piemērots arī procesā par huligānismu.

Balabanovs tika izsludināts meklēšanā, un 2008.gada martā viņš tika aizturēts Grieķijas galvaspilsētā Atēnās, kur bija mēģinājis izdarīt zādzību. Šā gada 6.oktobrī vīrieti konvojēja uz Latviju.

Vasks sacīja, ka Rīgas Autotransporta prokuratūrā vīrietim celtas apsūdzības par automašīnas vadīšanu apreibinošu vielu ietekmē. Šis process ir apvienots ar vēl vienu kriminālprocesu - par avārijas izraisīšanu. Savulaik šis kriminālprocess gan tika izbeigts, nosacīti atbrīvojot personu no kriminālatbildības, bet, tā kā vīrietis šajā laikā izdarīja atkal citu noziegumu, izmeklēšana tika atjaunota.

Rīgas pilsētas Kurzemes rajona tiesā izskatāmajā kriminālprocesā Balabanovs apsūdzēts pēc Krimināllikuma 231.panta 1.daļas "par rupju sabiedriskā miera traucēšanu, kas izpaužas acīmredzamā necieņā pret sabiedrību vai bezkaunībā, ignorējot vispārpieņemtās uzvedības normas un traucējot cilvēku mieru, iestāžu vai uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību), vai organizāciju darbu (huligānisms)". Par to paredzētais sods ir brīvības atņemšana uz laiku līdz diviem gadiem, arests, piespiedu darbs vai naudas sods līdz 50 minimālajām mēnešalgām (9000 latu).

Svarīgākais