Ventspils pašnāvniece lietojusi antidepresantus

© Edgars Kulmanis

Sieviete, kura Ventā no tilta ielēkusi ar saviem dēliņiem, bijusi dziļā depresijā un lietojusi antidepresantus. Tagad viņai par bērnu nonāvēšanu draud pat mūža ieslodzījums.

Divus un trīs gadus veco dēliņu māti pēdējā laikā dzīve nav žēlojusi. 26 gadus vecā sieviete bērnus audzinājusi viena, jo no vīra jau kādu laiku bija šķīrusies. Oficiāli laulība šķirta gan tikai nesen, kas viņu emocionāli ļoti sāpinājis. Bet nupat viņa zaudējusi arī darbu, tādēļ palikusi bez iztikas līdzekļiem. Jaunajai sievietei bijis liels izmisums un depresija.

Sieviete strādājusi kādā veikalā par kasieri. Viņas bijušie kolēģi Neatkarīgajai atklāj, ka sieviete pirms pāris nedēļām atlaista no darba, jo bijušas pircēju sūdzības, ka viņa lēni un slikti strādā. Kolēģi esot centušies viņu visādi glābt, taču nav bijis variantu. Sieviete lietojusi dažādus medikamentus, tostarp antidepresantus, kas uz viņas uzvedību atstāja zināmu ietekmi. Viņai bijušas psiholoģiska rakstura problēmas. «Diezgan bezcerīgs gadījums,» izsakās kāda bijusī kolēģe. Viss kolektīvs ļoti pārdzīvojot notikušo un esot lielā šokā, ka viņa tā izrīkojusies ar saviem bērniem.

Ventspils Sociālā dienesta vadītāja Dace Kaņepe atklāj, ka sieviete Sociālajā dienestā pēc darba pazaudēšanas vērsās trīs reizes. Pirmo reizi viņu 7. jūnijā atvedusi draudzene. Divu bērnu māmiņai tika piešķirts vienreizējs 30 latu pabalsts, un viņai bijis jānokārto trūcīgā vai maznodrošinātā statuss, lai varētu saņemt pašvaldības atvieglojumus par komunālajiem maksājumiem. Sievietei ieteikts ar bērniem iet uz atbalsta centru Spēkuguns, lai saņemtu gan ēdienu, gan emocionālo atbalstu. Taču viņa to nav izdarījusi.

Pēc konsultācijām Sociālajā dienestā sieviete iestājās bezdarbniekos, lai nokārtotu bezdarbnieka pabalstu, esot pat pierakstījusies uz kursiem. Nodarbinātības aģentūrā bijusi arī otrdien – dienā pirms traģiskās nakts. Uz Sociālo dienestu sieviete pēdējo reizi bija atnākusi piektdien, 14. jūnijā, un izteikusi pateicību darbiniekiem par palīdzību. Teikusi, ka tagad jūtoties daudz labāk, krīzei jau esot pāri, tādēļ atteikusies arī no piedāvātā psihologa pakalpojuma.

Acīmredzot atteikšanās no psihologa bija pārsteidzīgs lēmums, ko apliecina traģiskie notikumi naktī uz trešdienu. Ap diviem naktī robežsardzes Krasta apsardze pie Apvedtilta izdzirdējusi saucienus pēc palīdzības. Pēc brīža no ūdens izvilkta sieviete, kura bijusi histērijā un sacījusi, ka kopā ar viņu bijuši arī divi bērni. Drīz vien atrastas trīs gadus vecā zēna mirstīgās atliekas, bet vēl pēc dažām stundām arī divus gadus vecā puisīša ķermenītis. Sieviete nogādāta Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā. Slimnīcas galvenā ārsta vietnieks Olafs Ķeņģis informē, ka fiziski sievietei nekas nekaiš, taču viņa uz diennakti atstāta slimnīcā novērošanai. Pēc konsultācijām ar psihiatru tiks lemts par turpmāko medicīniskās palīdzības sniegšanu. Paciente slimnīcā uzvedas mierīgi.

Policijā uzsākts kriminālprocess. Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis informē – tiklīdz sievietei beigs sniegt medicīnisko aprūpi, policija varēs izvēlēties piespiedu līdzekli. Policijas šefs neizslēdz, ka sievieti varētu arī apcietināt. Mātes rīcības motīvi vēl tiks skaidroti, taču nav šaubu, ka notikušajā ir nozieguma sastāvs. I. Ķuzis uzskata, ka šajā gadījumā nevarēs būt reabilitējoši apstākļi un sievietei būs jāatbild Krimināllikuma priekšā. Par cilvēka nonāvēšanu maksimālais sods ir mūža ieslodzījums.

Latvijā

Rēzeknē notiekošajā Latgales rajona tiesas prāvā, kurā par nelikumīgas robežas šķērsošanas organizēšanu apsūdzēta biedrības “Gribu palīdzēt bēgļiem” aktīviste Ieva Raubiško, prokurore apsūdzētajai lūgusi piespriest viena gada un sešu mēnešu cietumsodu.

Svarīgākais