Notāri arvien biežāk saskaras ar viltotiem dokumentiem

Notāriem savā ikdienas darbā arvien biežāk nākas saskarties ar viltotiem dokumentiem, stāsta Latvijas Zvērinātu notāru padomes (ZNP) rīkotājdirektore Vija Piziča.

Precīza statistika par šiem gadījumiem notāriem gan nav apkopota, taču tendence esot acīmredzama. "Pašreiz ir ļoti, ļoti daudz viltotu dokumentu," sacīja Piziča. Piemēram, vienā notāru birojā dienas laikā tiekot konstatēts pat līdz četriem viltojumu gadījumiem.

Lai atpazītu viltojumus, notāri regulāri apmeklē dažādus profesionālās pilnveides seminārus un kursus.

Kā stāsta ZNP rīkotājdirektore, krāpnieki daudzos gadījumos vilto dokumentus, uz kuru pamata iespējams iegūt nekustamos īpašumus, kā arī pensiju noformēšanai paredzētos dokumentus, kas, piemēram, apliecina darba stāžu.

Krāpnieki mēdzot būt arī īpaši neatlaidīgi, par ko liecina gadījumi, kad ar viltotiem dokumentiem, kas izgatavoti vienam mērķim, cilvēki dažādos notāru birojos vēršas pat vairākkārt. Konstatēti arī gadījumi, kad persona notāram iesniedz vairākas pilnvaras, no kurām lielākā daļa ir viltotas, bet dažas - īstas.

Agrāk ar viltotiem dokumentiem pārsvarā saskārās Rīgā praktizējošie notāri, bet patlaban ievērojamu skaitu viltotu dokumentu saņem arī notāri, kuri praktizē ārpus galvaspilsētas. Tomēr, līdzko tiek atpazīts dokumenta viltojums, notārs par to nekavējoties ziņo policijai, aģentūrai LETA uzsvēra Piziča.

ZNP rīkotājdirektore uzskata, ka cilvēkiem pret saviem nekustamā īpašuma darījumiem ir jāizturas ar lielāku atbildību. Lai izvairītos no liekām raizēm un izdevumiem, jebkura darījuma slēgšana rūpīgi jāizvērtē, jāizprot tā būtība un saturs.

Vieglprātīgi noslēgtiem darījumiem var būt ļoti smagas un daudzos gadījumos pat nenovēršamas sekas, kuru rezultātā tiek zaudētas dzimtās mājas vai citi nozīmīgi īpašumi, brīdina notāri.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.