Terorismā apsūdzētajai klaipēdietei Eglei Kusaitei nebūs jādodas cietumā

Lietuvas tiesa ceturtdien piespriedusi minimālo iespējamo cietumsodu - 10 mēnešus - 24 gadus vecajai Klaipēdas iedzīvotājai Eglei Kusaitei, kas pirms trīsarpus gadiem tika aizturēta saistībā ar aizdomām, ka viņa gatavojusies uzspridzināties Čečenijā. Tomēr Kusaitei nevajadzēs doties cietumā, jo atzīts, ka šo sodu viņa jau izcietusi pēc aizturēšanas.

Tiesa attaisnojusi viņu apsūdzībās terorismā, bet atzinusi par vainīgu mēģinājumā sarīkot terora aktu.

Kusaitei bija izvirzītas apsūdzības, ka viņa veidojusi organizētu grupējumu, lai sarīkotu terora aktu, piedalījusies šā grupējuma darbībā un, "darbojoties Lietuvas Republikā un pildot Krievijas Federācijā darbojošos islāmistu teroristu grupējumu locekļu norādījumus", gatavojusies uzspridzināties kādā stratēģiski svarīgā Čečenijas objektā, cenšoties tādējādi iebiedēt sabiedrību un apdraudot daudzu cilvēku dzīvību un veselību.

Kā atzinuši tiesneši, nav pierādījumu, ka Kusaite piedalījusies organizētas grupas darbībā vai nepārprotami gatavojusies uzspridzināties kādā Krievijas militārajā bāzē. Tiesa norādījusi, ka, pateicoties tiesībsargāšanas iestāžu darbībai, Kusaites plāniem nav bijis nopietnu seku. Tiesa arī uzskata, ka Kusaite iesaistīta sakaros ar islāma pasauli, būdama pārāk jauna, lai pilnībā izprastu notiekošo.

Lietuvas mediji vēsta, ka negaidīti maigais tiesas spriedums acīmredzami pārsteidzis gan pašu Kusaiti, kura brīdi izturējusies tā, it kā nesaprastu notikušo, gan prāvo viņas atbalstītāju pulku, kurā ir gan viņas tuvinieki, gan vairāki pazīstami padomju laika disidenti.

Pati Kusaite spriedumu nav komentējusi, bet viņas advokāts paudis viedokli, ka tiesa pieņēmusi kompromisa lēmumu un šos desmit mēnešus viņai piespriedusi, lai attaisnotu ieslodzījumu izmeklēšanas laikā. Pēc viņa teiktā, spriedumu vajadzētu pārsūdzēt, lai panāktu, ka Kusaite tiek pilnībā attaisnota, taču par to būšot jālemj viņai pašai.

Savukārt prokuratūra par turpmāko rīcību lems tikai pēc sīkas iepazīšanās ar spriedumu, norādījis valsts apsūdzības uzturētājs prokurors Mindaugs Dūda, kas bija pieprasījis Kusaitei vismaz desmit gadu cietumsodu ar apcietināšanu tiesas zālē.

Prokurors apsūdzēja Kusaiti, ka viņa internetā iegādājusies grāmatu par spridzekļu izgatavošanu un sazinājusies ar Krievijā dzīvojošajiem čečeniem Apti un Aišu Magomadoviem, lai apspriestu uzspridzināšanās plānus, kuros gatavojusies iesaistīt vēl divas lietuviešu meitenes.

Kusaite apsūdzības noliegusi, apgalvojot, ka teroristiskā darbībā viņu kā pusaudzi apzināti mēģinājuši iesaistīt Lietuvas drošības dienestu darbinieki.

Lietuvas tiesībsargāšanas iestādes Kusaiti apcietināja 2009.gada 24.oktobrī Kauņas autoostā, brīdī, kad viņa gatavojās doties uz Krieviju. Pēc aizturēšanas viņa tika ievietota Viļņas Lukišķu izmeklēšanas izolatorā, bet 2010.gada augustā, pēc pirmstiesas izmeklēšanas pabeigšanas, saskaņā ar apelācijas tiesas lēmumu atbrīvota no apcietinājuma tiesas zālē. Tā paša gada oktobra beigās viņas lieta tika nodota tiesai.

2011.gada aprīlī Kusaite ar tiesas lēmumu tika apcietināta uz trim mēnešiem, pamatojoties uz prokuroru apsūdzībām, ka viņa pārkāpusi noteikumu nekontaktēties ar konkrētām personām un tādējādi kaitējusi tiesas procesam, bet divas nedēļas vēlāk Lietuvas apelācijas tiesa atcēla viņai noteikto apcietinājumu un viņa tika atbrīvota tiesas zālē.

Svarīgākais