Policija aizturējusi jauniešus, kas Hanzas ielā zīmējuši krūts veselības dienai veltītu grafiti

Rīgas Pašvaldības policija (RPP) sestdien, 25.maijā, aizturējusi divus jauniešus, kuri Hanzas ielā ar krāsu baloniņiem apzīmējuši pelēko betona žogu, aģentūru LETA informēja policijā.

Kā novēroja aģentūra LETA, Hanzas un Skanstes ielas krustojumā sestdien viens betona žoga posms bija izrotāts ar krūts veselības dienai "Lai dzīvotu!" raksturīgajiem rozā baloniem, un divi jaunieši uz žoga ar krāsu baloniņiem veidoja sociālajai kampaņai atbilstošu uzrakstu un ilustratīvus zīmējumus.

Jauniešu izvēlētais žoga fragments atradās atbalsta gājiena "Ejam kopā, lai dzīvotu!" maršrutā, pārsimts metru attālumā no RPP Centra rajona pārvaldes iecirkņa, tomēr līdz gājiena norises brīdim zīmējumu pabeigt neizdevās.

Jauniešu darbošanos policijas darbinieki pamanījuši patruļas laikā ap plkst.14.44. Abi jaunieši aizturēti, noformēti administratīvā pārkāpuma protokoli un mantu izņemšanas protokols, kā arī noformēts apskates protokols.

Krūts vēža informatīvās kampaņas projekta vadītāja Diāna Zamurajeva aģentūrai LETA sacīja, ka sienas apzīmēšana esot bijis brīvprātīgs projekts, ko puiši uzņēmušies paši pēc savas iniciatīvas. Kampaņas "Lai dzīvotu!" organizatori par labi domāto "flashmob" esot uzzinājuši vien notikuma dienā. Jauniešu akcijas iecere bijusi "glīts žests, lai atstātu pilsētai ko paliekošu".

Šī aktivitāte neesot bijusi saskaņota kā daļa no kopējās kampaņas, un Zamurajeva piebilda, ka ar abiem māksliniekiem viņa personīgi nav bijusi pazīstama.

Jautāta, kā izskaidrot, ka pie apzīmējamās sienas nonākuši kampaņai "Lai dzīvotu!" raksturīgie baloni, Zamurajeva skaidroja, ka akcijas vajadzībām sagatavoti ap 1000 balonu, un izsekot, kur katrs brīvprātīgais tos nogādājis, neesot iespējams.

Viņa piebilda, ka šis nav vienīgais gadījums, kad saduras kārtības sargu un ielu mākslinieku intereses. Piemēram, organizācija "ManaRiga.com" patlaban sākusi vākt parakstus, lai saglabātu lielu, apjomīgu mākslas darbu "Pelēkā varavīksne" uz daudzstāvu ēkas gala sienas Rīgā, Alauksta ielā. "Zīmējums nav ne riebīgs, ne rupjš - tas izdaiļo pilsētu, bet to, iespējams, būs jāmālē ciet, jo grafiti pilsētā nav atļauts," norādīja Zamurajeva. Velokafejnīca "Miit Tiim" sākusi parakstu vākšanu par mākslas darba saglabāšanu.

Kā ziņots, sestdien pie Brīvības pieminekļa notika krūts veselības diena "Lai dzīvotu!" ar mērķi mudināt sievietes aktīvāk izmantot valsts apmaksātas pārbaudes un informētu par krūts vēža profilaksi, diagnostiku un ārstēšanu. Akcijas gaitā sievietes varēja pārbaudīt krūtis mobilajā mamogrāfā, bet vēlāk akcijas atbalstītāji devās krūts veselības atbalsta gājienu "Ejam kopā, lai dzīvotu!" uz "Arēnu Rīga", kur norisinājās labdarības spēle basketbolā starp Latvijas un Lietuvas sieviešu basketbola izlasēm.

Sestdien notikušie pasākumi noslēdza aprīlī atklāto informatīvo kampaņu "Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu!". Tās mērķis ir aicināt sievietes aktīvāk izmantot valsts apmaksātās pārbaudes, lai slimības gadījumā ātrāk vēzi diagnosticētu un sāktu ārstēšanu.

Kampaņu rīkoja krūts vēža pacientu atbalsta biedrība "Vita" un Latvijas Basketbola savienība.

Kā ziņots, krūts vēzis ir biežākā vēža forma sievietēm. Taču tas ir arī viens no labāk izpētītajiem vēža veidiem. To savlaicīgi atklājot, iespējama krūts vēža sekmīga ārstēšana.

Kampaņa "Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu!" ir īpaši vērsta, lai uzrunātu sievietes vecumā no 50 līdz 69 gadiem. Ik gadu gandrīz 200 000 sieviešu šajā vecumā saņem valsts nosūtītu uzaicinājuma vēstuli veikt krūšu izmeklējumu ar mamogrāfijas metodi bez maksas. Bet tikai aptuveni 30% sieviešu to izmanto.

Latvijā

Biedrība "Zemnieku saeima" informē, ka Latvijā sākusies aveņu sezona un vietējās avenes jau pieejamas veikalos. Kā apliecina ogu audzētāji, uz lauka audzēto aveņu raža šogad būs mazāka, ņemot vērā ziemas kailsalā un pavasara salnās avenājiem nodarītos bojājumus.