VID aptur ar naftas produktu apriti saistītu trīs noziedzīgu grupējumu darbību

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvalde šī gada aprīļa beigās pārtraukusi ar naftas produktu apriti saistītu trīs noziedzīgu grupējumu darbību, informē VID Sabiedrisko attiecību daļa.

Risinot šo lietu, veiktas 40 kratīšanas Rīgā, Ogrē, Jelgavā, Liepājā un Dobelē noziedzīgās shēmas dalībnieku dzīvesvietās, birojos un automašīnās, kā arī kriminālprocesā iesaistīto uzņēmumu, kam ir izsniegtas speciālās atļaujas (licences) noliktavas turētāja darbībai ar akcīzes precēm, degvielas, biodegvielas un naftas produktu naftas bāzēs.

Kratīšanās izņemti grāmatvedības dokumenti, datori u.c.

Kopumā noziedzīgajos grupējumos bija iesaistītas 14 fiziskas personas un vairāk nekā 90 juridiskās personas, no kurām saskaņā ar patlaban izmeklēšanas gaitā noskaidroto 26 bija reāli strādājoši uzņēmumi patiesā labuma guvēji, bet 70 - fiktīvi uzņēmumi.

Par aizdomās turētām atzītas desmit personas, tajā skaitā četri organizatori un trīs atbalstītāji, kam piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi, savukārt vienai personai Jelgavas tiesa piemērojusi apcietinājumu, bet divām personām ar brīvības atņemšanu nesaistītus drošības līdzekļus.

Kriminālprocesu ietvaros arestēti finanšu līdzekļi vairāk nekā 12 norēķinu kontos Latvijas kredītiestādēs.

VID norāda, ka šo noziedzīgo darbību dēļ valsts budžetam nodarīti zaudējumi aptuveni 6,9 miljonu latu apmērā.

Apturētajās shēmās darbojās vairākas ar naftas produktu vairumtirdzniecību saistītu uzņēmumu atbildīgās amatpersonas un ar tām saistītas personas, kas Latvijā ieveda degvielu, bet, lai nemaksātu pievienotās vērtības nodokli, veica priekšnodokļa atskaitīšanu par faktiski nenotikušām preču iegādēm.

Rezultātā pievienotās vērtības nodoklis, ko ikviena privātpersona samaksā degvielas uzpildes stacijā par uzpildīto degvielu, nonāk nevis valsts budžetā, bet shēmā iesaistīto uzņēmumu faktisko vadītāju rīcībā. Šādā veidā ievestā degviela tirgū tiek piedāvāta par ievērojami lētāku cenu, kas izkonkurē godprātīgos nodokļu maksātājus, šajā gadījumā - naftas produktu tirgotājus, kuri godprātīgi pilda nodokļu saistības.

Latvijā

Joprojām jauna, vienmēr stilīga un tālredzīga – tā var raksturot Jūrmalas Valsts ģimnāzijas direktori Ievu Tarandu, kura Skolotāju dienā organizē zibakciju, lai atgādinātu sabiedrībai, ka ikviens skolotājs “ir jāatbalsta, jo viņš ir cilvēks, kas uzticīgi pilda savas valsts prāta un dvēseles uzlikto darbu”. Kādi šodien ir skolēni? Kā viņiem par daudz, bet kā pietrūkst? Par to un daudz ko citu – saruna ar Ievu Tarandu. Lai gaiša gandarījuma pilna Skolotāju diena!

Svarīgākais