VID aptur metāla pārstrādātāju grupējuma mēģinājumu atmazgāt 4,4 miljonus latu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvalde (FPP) šonedēļ apturējusi noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizētāju grupējuma darbību, kurš caur uzņēmumiem, kas darbojas metāla pārstrādes jomā, mēģinājis atmazgāt jeb legalizēt 4,4 miljonus latu.

VID Komunikācijas daļā informēja, ka minētais grupējums laika posmā no šā gada maija līdz 2009.gada jūnijam legalizējis minētos 4,4 miljonus latu noziedzīgi iegūtu līdzekļu un izvairījies no vairāk nekā 700 000 latu nodokļu maksāšanas.

VID noskaidrojis, ka noziedzīgā shēma izveidota, lai sniegtu naudas atmazgāšanas pakalpojumus 26 klientiem. Lai nodrošinātu shēmas darbību, tajā tika iesaistīti aptuveni 80 fiktīvi uzņēmumi.

Divi uzņēmumi no noziedzīgās shēmas klientu loka bijuši vadoši uzņēmumi, kuru galvenie darbības virzieni - metāla pārstrāde un vairumtirdzniecība.

Šie vadošie uzņēmumi iepirkuši metāllūžņus no privātpersonām, par ko samaksa veikta skaidrā naudā, taču VID iesnieguši pievienotās vērtības nodokļa (PVN) deklarācijas, kurās norādījuši, ka darījumi veikti ar shēmā izveidotajiem tā sauktajiem buferuzņēmumiem.

Tālāk metāllūžņi pārdoti metālapstrādes uzņēmumiem.

Saņemot atlīdzību par šiem metāllūžņiem, noziedzīgās shēmas vadošie uzņēmumi pārskaitījuši naudu buferuzņēmumiem, kuri tālāk izrakstījuši čekus privātpersonām, lai atmazgātos finanšu līdzekļus varētu atgūt skaidrā naudā.

Kriminālprocess par notikušo sākts 29.oktobrī pēc Krimināllikuma 195.panta trešās daļas un 218.panta trešās daļas, un otrdien, 24.novembrī, īstenots vērienīgs pirmstiesas izmeklēšanas darbību kopums, kurā veiktas 12 kratīšanas Rīgā un Rīgas rajonā, Jelgavā un Jūrmalā.

Kratīšanās izņemti 10 000 latu skaidrā naudā, noziedzīgajā shēmā iesaistīto uzņēmumu zīmogi, kodu kalkulatori, dokumenti un citi nozīmīgi lietiskie pierādījumi, kā arī aizturētas trīs personas, kas patlaban atrodas īslaicīgās aizturēšanas izolatorā, informē VID.

Visām trim personām noteikts aizdomās turētas personas statuss, un šodien tiesa vienai no tām kā drošības līdzekli piemērojusi apcietinājumu. Pārējām divām personām piemērots drošības līdzeklis - nodošana policijas uzraudzībā.

FPP noskaidrojusi, ka shēmas organizators savā noziedzīgajās darbībās bija iesaistījis divus radiniekus, kuri palīdzēja koordinēt shēmas darbību un bija organizatora uzticības personas.

Kopumā noziedzīgās shēmas organizēšanā bija iesaistītas septiņas personas, kuru darbība bija vērsta uz noziedzīgu nodarījumu veikšanu tautsaimniecībā ar mērķi izvairīties no 702 650 latu PVN maksāšanas.

VID norāda, ka grupējuma vadītāji bija izplānojuši savu rīcību tā, lai ne kredītiestādēm, ne VID nerastos aizdomas.

Pēc kredītiestāžu pieprasījuma grupējums iesniedza paskaidrojumus par to, ka privātpersonām izrakstītie čeki ir bijuši par metāllūžņu piegādi, bet VID iesniedza dokumentus, norādot, ka saņemto naudu pārskaitījis citiem uzņēmumiem.

VID iesniegtajos dokumentos grupējums gan norādīja tādus uzņēmumus, kuriem bija fiktīvu uzņēmumu pazīmes.

VID kopumā sešās kredītiestādēs un deviņpadsmit kontos ir apturējis noziedzīgajā shēmā iesaistīto uzņēmumu naudas līdzekļus.

Konkrēts šo naudas līdzekļu apjoms pagaidām nav zināms, jo vēl nav saņemta nepieciešamā informācija no kredītiestādēm.

Šis ir jau 11.grupējums, kura darbību šogad apturējis VID.

Svarīgākais