Policists, iespējams, pāriet noziedznieku pusē

Latvijas policists stūrē zagtu BMW X5. Tā nav anekdote. Šķiet, ir piepildījušās bijušā Valsts policijas šefa Jura Rekšņas agrāk izteiktās prognozes, ka krīzes laikos daļa kārtībsargu paši kļūs par likuma pārkāpējiem. Proti, nedēļas sākumā netālu no Panevēžas Lietuvas policisti aizturēja kolēģi no Latvijas, kurš vadīja BMW X5.

Aizdomas likumsargiem radās, kad apturētais policists tiesību vietā uzrādīja dienesta apliecību, savukārt auto bija Vācijas numuri. Pārbaudē atklājās, ka mašīna pirms aptuveni mēneša nozagta. BMW X5 ir viens no iekārotākajiem modeļiem, tikai Rīgas reģionā vien pēdējā mēneša laikā nozagti seši šādi spēkrati.

"Nedomāju, ka šis gadījums liecina par tendenci, ka visi policisti ir zagļi. Arī manā laikā bija atsevišķi gadījumi, kad policistus pieķēra noziegumos. Saprotiet, policisti tādi paši cilvēki vien ir, nav jau no Mēness nokrituši," saka bijušais Valsts policijas priekšnieks.

Savukārt iekšlietu ministre Linda Mūrniece par notikušo ir sašutusi un sola policijā globālas pārmaiņas. "Cik man zināms, aizturētais policijā strādājis ilgstoši. Šādi gadījumi ļoti grauj policijas tēlu. Pēdējās divas nedēļas bijušas trakas, bet šis bija kā punkts uz i. Nedēļas laikā esmu saņēmusi 30 rakstiskas sūdzības no iedzīvotājiem, ka policisti nepilda savus pienākumus, atsakās palīdzēt. Tiklīdz būs apstiprināts nākamā gada budžets, globāli pievērsīšos tam, kā organizēt policijas darbu nākotnē. Ja ir tādi policisti, kuri negrib, nevar vai citu iemeslu dēļ nepilda savus pienākumus, tad varbūt ir labāk viņus atlaist un pārējiem maksāt lielāku algu?" pārmaiņas ieskicē L. Mūrniece.

Neatkarīgā policistu arodbiedrība (NPA) pauž atbalstu aizturētajam kolēģim, norādot, ka viņam ir tiesības saņemt juridisko palīdzību. Tomēr, ja viņš izrādīsies vainīgs, policistam jāsaņem sods, uzskata NPA priekšsēdētāja vietnieks Andrejs Melnalksnis. "Šis gadījums mums nebūs iemesls, lai kārtējo reizi norādītu, ka Lindai Mūrniecei jāatkāpjas. Tur ir cits iemesls. Viņa pati neievēro likumus un Satversmi un rāda piemēru citiem. Vienīgi policistus no amata atbrīvo, bet viņu – ne," saka A. Melnalksnis.

Bijušais VP priekšnieks Juris Rekšņa, ņemot vērā savu pieredzi, uzskata, ka tā nebūtu vajadzība kādu atbrīvot. "Amatpersona nevar izkontrolēt katru seržantu. Tikai Padomju armijā ņēma nost ģenerāļus, ja zaldāts nebija iztīrījis automātu. Ja par šādiem pārkāpumiem sāks ripot galvas, amatpersonas būs ieinteresētas tos noslēpt.

Svarīgākais