Aizturēts grupējums, kas narkotiku kontrabandai izmantojis pastu

© Valsts policija

Muitas kriminālpārvalde mēneša laikā apturējusi jau otro narkotiku pārvadātāju grupējumu, un kopumā aizturētas sešas personas.

4.martā, veicot pasta sūtījumu kontroli vienā no Rīgas rajona pasta nodaļām, narkotiku meklēšanas suns norādīja uz kādu pasta sūtījumu no ASV. Tajā atradās divi vakuuma iepakojumi ar augu valsts izcelsmes vielu.

Eksperta atzinums liecināja, ka izžāvētā augu valsts izcelsmes masa ir kanabiss (marihuāna) ar kopējo svaru 1340 grami.

Veicot izmeklēšanu, noskaidrojās, ka minēto noziegumu izdarījusi grupa, kas vairākkārt plānojusi un organizējusi narkotisko vielu piegādi uz Latviju, izmantojot piegādi caur pastu un par nelielu samaksu nozieguma izdarīšanā iesaistot personas bez noteiktas nodarbošanās un ienākumiem.

Lietā veiktas septiņas kratīšanas personu dzīvesvietās un vienā automašīnā, kur atrastas vēl citas, iespējams, narkotiskās vielas, kas nosūtītas ekspertīzes veikšanai.

Kopumā aizturēti seši Latvijas pilsoņi, no kuriem trīs atzīti par aizdomās turētajiem, bet nozieguma organizatoram - 1975.gadā dzimušam vīrietim - tiesa piemērojusi apcietinājumu.

Izmeklēšanas interesēs plašāka informācija šobrīd netiek sniegta.

Jau ziņots, ka nesen Muitas kriminālpārvalde apturēja kādu narkotiku pārvadātāju grupējumu, kurā bija iesaistīti astoņi Latvijas un viens Nigērijas pilsonis. Narkotiku pārvadāšana organizēta, nosūtot Latvijas pilsoņus uz dažādām pasaules valstīm, lai tie veiktu narkotisko vielu pārvietošanu no Dienvidamerikas un Rietumāfrikas valstīm uz vairākām Eiropas Savienības valstīm.

1983.gadā dzimušajam grupējuma līderim, Latvijas pilsonim, kā drošības līdzeklis piemērots apcietinājums. Otrs grupējuma līderis ir Nigērijas pilsonis, kuru notvert vēl nav izdevies.

Kopumā grupējums narkotiku kontrabandā par kurjeriem savervējis 12 Latvijas pilsoņus, no kuriem ārvalstīs - Peru, Bolīvijā, Malaizijā, Japānā, Ekvadorā, Fidži salās, Nīderlandē, Spānijā - jau aizturēti vai ir jau notiesāti astoņi.

Likumsargi lēš, ka šajā lietā pēdējo divu gadu laikā savervētie kurjeri grupējuma uzdevumā kontrabandas ceļā pārvadājuši apmēram 50-60 kilogramus narkotiku - kokaīnu un metamfetamīnu. Narkotikas kurjeri no likumsargiem slēpuši visdažādākajos veidos - gleznās, kurpju papēžos, somās un citur.

Tuvākajā laikā Muitas kriminālpārvalde grupējuma krimināllietu plāno nosūtīt Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētajai prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai.