Prokurors: Diānu Kozlovsku noslepkavoja māte

© F64 Photo Agency

Zemgales apgabaltiesas spriedums noslepkavotās dobelnieces Diānas Kozlovskas lietā, kurā tika apsūdzēta viņas māte Baiba Kozlovska un patēvs Andrejs Kuļijevs, sagādāja pamatīgu pārsteigumu – abi tika pilnībā attaisnoti pierādījumu trūkuma dēļ.

Prokurors Pāvels Sondors gan uzsver: citi vainīgie nav jāmeklē, un tiesas spriedumu viņš pārsūdzēs augstākās tiesas instancēs.

Visas tiesas sēdes notika aiz slēgtām durvīm, tāpēc sabiedrībai nebija zināmas detaļas par lietas izmeklēšanas procesu, taču visticamākais vairākus gadus ilgušās izmeklēšanas atrisinājums bija – abi apsūdzētie tiks apcietināti. Izskatījās, ka B. Kozlovska un A. Kuļijevs arī tā domāja, jo uz tiesas sprieduma nolasīšanu ieradās ar lielām somām. Viņu vienīgie vārdi uz žurnālistu jautājumiem par notikušo pirms tiesas verdikta bija: «Neesam vainīgi, un lieciet mums beidzot mieru!» Arī pēc sprieduma nolasīšanas ne B. Kozlovska, ne A. Kuļijevs nevēlējās neko teikt, un advokāts Raimonds Liepiņš bija tikpat mazrunīgs, lai gan viņa aizstāvamie tika attaisnoti un būtu bijis īstais brīdis pārmest tiesai nevainīgu cilvēku apsūdzēšanu. «Ar pirmās instances spriedumu esam apmierināti un pārsūdzēt netaisāmies,» advokāts bija lakonisks.

Vienīgais, kurš bija ar mieru komentēt negaidīto iznākumu, bija prokurors P. Sondors. Viņš mediju pārstāvjiem atklāja, ka pieprasījis B. Kozlovskai par desmitgadīgās meitas noslepkavošanu 2007. gadā 18 gadus ieslodzījumā, bet patēvam par pierādījumu slēpšanu – brīvības atņemšanu uz pieciem gadiem. Prokurors ir pārliecināts, ka abi apsūdzētie, slēpjot savu nodarījumu, melo. Iemesls, kāpēc sieviete nolēmusi savai meitai atņemt dzīvību, pēc viņa domām, bijusi izšķiršanās par labu vīrietim.

A. Kuļijevs neesot bez vainas, jo veicis netiklas darbības ar meiteni, un viņa, iespējams, neklusējusi par to. Baidoties, ka tas var beigties ar policijas iejaukšanos, māte nolēmusi meitu apklusināt.

Lai gan pēc tiesas sprieduma iznāk, ka vainīgais nav zināms, P. Sondors ir pretējās domās – cits slepkava nav jāmeklē. «Esmu joprojām pārliecināts, ka slepkava bija māte, bet patēvs slēpa līķi, pārnesdams no vienas vietas uz otru, tādējādi paildzinot meklēšanu un apgrūtinot pierādījumu vākšanu,» skaidroja prokurors. Pēc viņa domām, ar melu detektora apliecinājumiem, ka apsūdzētie melo, un netiešajiem pierādījumiem bijis pietiekami apsūdzošam spriedumam. «Lieta ir gana sarežģīta, un tā bija tiesas izšķiršanās, kā lemt. Varēja sagaidīt gan apsūdzošu, gan attaisnojošu spriedumu,» atzina P. Sondors. Tā kā tiesas spriedums krasi atšķiras no viņa ieteiktā, viņš esot gatavs iesniegt pārsūdzību, ko varēs darīt pēc 3. aprīļa, kad būs pieejams pilns tiesas spriedums.

Latvijā

Valsts drošības dienests pabeidzis izmeklēšanu esošajos kriminālprocesos par prettiesisku darbību Ukrainā, karojot Krievijas pusē. Prokuratūra tiesai nosūtījusi 6 lietas, bet vairākās apturētas, jo, piemēram, persona ir meklēšanā un nav iespējams uzrādīt apsūdzību, Viena no lietām, kas šī iemesla dēļ apturēta ir pret Ilijasu Mahamajevu. Par karošanu Krievijas pusē viņam plāno atņemt Latvijas pilsonību, ziņo Latvijas Televīzijas raidījums “de facto”, atsaucoties uz iekšlietu ministra Rihards Kozlovska teikto (JV).

Svarīgākais