Jelgavā aizdomās par narkotiku tirgošanu aiztur vīrieti un sievieti

Sestdien kādā veikaliņā Jelgavā aizturēts vīrietis ar sievieti aizdomās par narkotiku tirgošanu, kas saistīts ar likuma grozījumu stāšanos spēkā, kas veicina tā dēvēto "legālo narkotiku" ierobežošanu.

Valsts policijas (VP) Zemgales reģiona pārvaldes priekšnieka palīdze Ieva Sietniece  informēja, ka 23.februārī aizdomās par narkotisko vai psihotropo vielu tirgošanu un glabāšanu Jelgavā, Garozas ielā, kādā veikalā aizturēja 1983.gadā dzimušu vīrieti un 1987.gadā dzimušu sievieti.

Izmeklēšanas laikā tika izņemti 466 polietilēna maisiņi ar zaļganbrūnu augu valsts izcelsmes vielu, kas nosūtīta ekspertīzei uz VP Kriminālistikas pārvaldi.

Aizturēšana veikta kriminālprocesa ietvaros, kas ierosināts pēc Krimināllikuma 253.1.panta 1.daļas - par narkotisko vai psihotropo vielu neatļautu izgatavošanu, iegādāšanos, glabāšanu, pārvadāšanu vai pārsūtīšanu realizācijas nolūkā vai par narkotisko vai psihotropo vielu neatļautu realizēšanu, par ko likums paredz sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku no pieciem līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem.

Kā ziņots, VP pagājušās nedēļas nogalē Latvijā pārbaudījusi vairāk nekā 30 tirdzniecības vietas, kurās iespējams iegādāties tā dēvētās legālās narkotikas.

Sestdien stājās spēkā likuma grozījumi, kas padara efektīvāku "legālo narkotiku" izplatības ierobežošanu un kontroli.

Aizvadītajās brīvdienās policija veica pastiprinātu tirdzniecības vietu kontroli un pārbaudīja vairāk nekā 30 veikaliņus visā Latvijā.

Lielākā daļa savu darbu bija pārtraukušas, taču atsevišķās tirdzniecības vietās Rīgā un Jelgavā policija atsavināja dažādus augu maisījumus, kas, iespējams, satur aizliegtās vielas. Maisījumi nodoti ekspertīžu veikšanai.

Jau ziņots, ka Saeimas pieņemtie grozījumi paredz ģenēriskās formulas izmantošanu, iekļaujot jaunas vielas Latvijā kontrolējamo narkotisko vielu sarakstā. Ja pirms tam vielas tika uzskaitītas pēc to maisījuma sastāvdaļu formulas, tad šobrīd aizliegta ir pati pamatformula, no kuras tiek veidotas pārējās vielas.

Līdz šim problēmas radīja fakts, ka pat mazākā neatbilstība sarakstā minētajām maisījumu formulām vielas padarīja par legālām un pieejamām ikvienam.