Darba inspekcija sākusi kokapstrādes, mēbeļu ražošanas un mežistrādes uzņēmumu pārbaudes

Valsts darba inspekcija (VDI) šodien sākusi preventīvās kokapstrādes, mēbeļu ražošanas un mežistrādes nozares uzņēmumu pārbaudes, aģentūru LETA informēja VDI pārstāvis Aivis Vincevs.

VDI operatīvā informācija liecina, ka 2012.gadā kokapstrādes un mēbeļu ražošanas nozarē reģistrēti 153 nelaimes gadījumi, kuros divi darbinieki gāja bojā, bet 22 guva smagas traumas. Savukārt mežistrādes nozarē notikuši 24 nelaimes gadījumi, kuros četri darbinieki gāja bojā, bet seši guva smagas traumas.

Pēdējos gados šajos uzņēmumos būtiski pieaudzis arī ēnstrādnieku skaits. Ja 2009.gadā tika atklāti 144 bez rakstveida darba līgumu strādājošie, tad 2012.gadā - 314.

Vincevs skaidro, ka šodien sākto pārbaužu mērķis ir izvērtēt faktiskos darba apstākļus uzņēmumos, pievēršot uzmanību biežajiem nelaimes gadījumiem darbā un nereģistrētās nodarbinātības problēmai, kā arī informēt darba devējus par būtiskākajām prasībām darba aizsardzības jomā.

Iepriekš šo nozaru uzņēmumu veiktajās pārbaudēs VDI secinājusi, ka darba vide tajos mēdz būtiski atšķirties. "Ir uzņēmumi, kuros ir modernas tehnoloģijas un sakārtota darba aizsardzības sistēma, bet tāpat ir darba devēji, kas darbiniekiem nenodrošina veselībai un dzīvībai drošus darba apstākļus, ar viņiem neslēdzot arī rakstveida darba līgumus," stāsta Vincevs.

Šogad, veicot apsekojamo uzņēmumu atlasi, VDI plāno primāri vērtēt potenciālo nelaimes gadījumu un nereģistrētās nodarbinātības risku. Tāpat iecerēts apmeklēt uzņēmumus, kuros preventīvās pārbaudes nav veiktas iepriekšējos gados.

Pārbaudes ilgs līdz 28.februārim.