Pārsūdzēts notiesājošais spriedums Saknīša kukuļdošanas lietā

Uzņēmēja Gata Saknīša aizstāvis advokāts Juris Močuļskis jaunākais pārsūdzējis Rīgas rajona tiesas 23.oktobra spriedumu, ar kuru viņa klientam par kukuļdošanu tika piespriesta divu gadu nosacīta brīvības atņemšana ar tikpat ilgu pārbaudes laiku.

Kā liecina Latvijas Tiesu portālā pieejamā informācija, apelācijas sūdzība tiesā saņemta 19.novembrī. Patlaban vēl nav izlemts par tās tālāko virzību, bet, kā aģentūrai LETA apstiprināja tiesā, sūdzība ir saņemta pieļaujamajā termiņā.

Advokāts Močuļskis nenoliedz, ka viņa klients ceļu policistam ir devis naudu, tomēr uz šādu rīcību Saknītis esot izprovocēts.

Kā aģentūrai LETA skaidroja Močuļskis, cilvēku var atzīt par vainīgu, bet likums paredz gadījumus, kad persona var tikt atbrīvota no kriminālatbildības. Advokāts neapstrīd naudas došanas faktu, bet uzskata, ka tā bijusi mērķtiecīga provokācija un kukulis no Saknīša ticis izspiests.

Neskaitot Saknīša aizstāvi, citas personas Rīgas rajona tiesas spriedumu šajā lietā nav pārsūdzējušas.

LETA jau ziņoja, ka Rīgas rajona tiesa 23.oktobrī Saknīti atzina vainīgu kukuļdošanā un notiesāja viņu, piespriežot nosacītu brīvības atņemšanu uz diviem gadiem ar tikpat ilgu pārbaudes laiku.

Prokuratūra gan apsūdzētajam bija lūgusi piemērot reālu brīvības atņemšanu uz pieciem mēnešiem.

Kā ziņots, Saknītis tika apsūdzēts par 40 latu kukuļa došanu Ceļu policijas (CP) inspektoram.

Vienā no tiesas sēdēm kāds liecinieks - CP inspektors - pastāstīja, ka Saknīša aizturēšanu 2007.gada 4.janvārī Baltezerā Valsts policija (VP) īstenojusi iepriekš speciāli izplānotā operācijā, kuras mērķis bija aizturēt Saknīti, dodot kukuli. Inspektoram bija dots rīkojums atļautā ātruma pārsniegšanas gadījumā apturēt tieši Saknīša mašīnu, bet operāciju pārtraukt gadījumā, ja viņa mašīnu vadītu cita persona.

Tiesā, apskatot lietas materiāliem pievienotos videoierakstus no CP automašīnas, ar kuras palīdzību tika apturēts Saknīša džips "Toyota Land Cruiser", bija redzams, ka, veicot operāciju, policisti neapturēja citus automobiļus, kas atļauto ātrumu pārsniedza vairāk nekā par 40 kilometriem stundā, bet apstādināja Saknīša automobili, kas, pēc lietas materiāliem pievienotajiem dokumentiem, bija pārvietojies aptuveni ar ātrumu 67 kilometri stundā.

Pēc uzņēmēja automašīnas apturēšanas inspektors piegāja tai klāt un informēja, ka par šādu pārkāpumu Saknītim jānoformē administratīvā pārkāpuma protokols un jāmaksā sods desmit latu apmērā, taču Saknītis, pēc inspektora liecībām, esot ļoti steidzies, tāpēc kopā ar dokumentiem devis viņam 20 latu banknoti, ko policists atdevis uzņēmējam atpakaļ. Pēc tam, kad Saknītis viņam devis divas 20 latu banknotes, uzņēmējs aizturēts, pastāstīja CP inspektors.