Pieaug par narkotiku kontrabandu aizturēto Latvijas iedzīvotāju skaits

Pagājušā gada beigās un šogad ievērojami pieaudzis gadījumu skaits, kad Latvijas valstspiederīgie ārzemēs tiek aizturēti par narkotiku kontrabandu no dažādām Dienvidamerikas valstīm, liecina Ārlietu ministrijas (ĀM) apkopotā informācija.

Šogad bijuši 23 šādi gadījumi, kuros aizturēti 29 Latvijas iedzīvotāji. Narkotiskās vielas viņi mēģinājuši izvest no Argentīnas, Peru, Čīles, Ekvadoras, Brazīlijas, Venecuēlas un Kostarikas.

Kopumā ĀM rīcībā ir informācija par 215 Latvijas valstspiederīgajiem, kas šogad par dažādiem pārkāpumiem aizturēti ārvalstīs. Salīdzinājumam, pērn ārvalstīs tika aizturēti 117, bet 2007.gadā - 142 Latvijas iedzīvotāji. Lielāks ārvalstīs aizturēto skaits bija pirms Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā, kad 2003.gadā ārzemēs tikai aizturēti 268 mūsu valsts iedzīvotāji.

Šis skaits gan, visticamāk, neatspoguļo patiesību, jo ārvalstu kompetentās iestādes Latviju par šādiem gadījumiem informē tikai tad, ja aizturētā persona ir izteikusi šādu vēlmi. Tomēr Latvijas iedzīvotāji, izdarot noziegumus ārvalstīs, bieži vien nevēlas, lai par to tiktu informētas Latvijas institūcijas un līdz ar to arī viņu radinieki.

Pēdējā laikā pieaudzis tieši to Latvijas iedzīvotāju skaits, kas par dažādiem pārkāpumiem tiek aizturēti Lielbritānijā, Īrijā un Vācijā. ĀM skaidro, ka šajās valstīs aizturēto skaits pieaudzis, jo tajās ievērojami palielinājies arī Latvijas valstspiederīgo skaits.

Latvijas iedzīvotāju aizturēšanas iemesli ir visdažādākie. Pārsvarā viņi tiek aizturēti par laupīšanu vai zādzībām, ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem, kas lielākoties veikti alkohola reibumā, naudas mahinācijām, attiecīgās ārvalsts imigrācijas likuma pārkāpumiem, piemēram, nelegālu robežas šķērsošanu un kontrabandu, kā arī par sīko huligānismu.

Jebkuram Latvijas valsts piederīgajam, arī personām, kas aizturētas vai izcieš sodu par noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu, atrodoties ārvalstīs, ir tiesības vērsties pēc palīdzības savas valsts pārstāvniecībā, un konsulārā dienesta pienākumos ietilpst palīdzības sniegšana šādām personām.

Ja konsulārās amatpersonas no attiecīgās ārvalsts iestādēm saņem informāciju par Latvijas iedzīvotāju, kas aizturēts par noziedzīga nodarījuma izdarīšanu, tad, sazinoties ar attiecīgajām ārvalstu iestādēm, notiek pārliecināšanās, ka personai ir piešķirts advokāts un tulks, kā arī tiks nodrošināts taisnīgs tiesas process saskaņā ar attiecīgajā valstī spēkā esošo likumdošanu un veiktā noziedzīgā nodarījuma smagumu.

Pirmstiesas izmeklēšana un tiesa noziedzīgā nodarījuma veicējam notiek valstī, kurā izdarīts noziegums. Pēc sprieduma spēkā stāšanās personai ir tiesības lūgt viņas izdošanu soda izciešanai uz mītnes valsti.

Svarīgākais