Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Seifu no Gerkena villas iznes pa logu

© Andrejs Terentjevs, f64

"Naudai ir vairākas šķautnes. Pirmajā brīdī tā rada brīvības sajūtu, un tāpēc daudzi cilvēki to asociē ar laimi," šovasar intervijā teica miljonārs Raimonds Gerkens. Valsts 91. dzimšanas dienas naktī uz uzņēmēja rēķina vēl nenoskaidrotas personas kļuvušas par 400 000 latu laimīgākas.

Ļaundari no miljonāra privātmājas Langstiņos nozaguši gan dārglietas, arī juvelierizstrādājumus ar briljantiem, gan dažādu valūtu.

Zagļu upuris telefonsarunā ar Neatkarīgo izklausījās diezgan sašļucis un notikušo komentēt nevēlējās, norādot, ka tā ir liela personīga sāpe. Vēl bēdīgāku situāciju dara fakts, ka aiznestās vērtslietas nebija apdrošinātas, apstiprina R. Gerkens.

Seifu iznes pa logu

Veiksmīgi realizēta zādzība viena no Latvijā publiski atpazīstamākā miljonāra īpašumā ir skaļš notikums, taču vēl pārsteidzošāks tas ir tāpēc, ka aplaupīta māja ar dzelžainu drošības sistēmu. Neatkarīgā novēroja, ka teritorijā ir izvietotas video novērošanas kameras, turklāt R. Gerkena īpašumam ir arī sargi un suns. Redzamu laušanas pēdu vai izbradātu apstādījumu Langstiņu mājas apkaimē nav.

R. Gerkens naudu rakstāmgalda atvilktnēs neglabāja, kā pienākas tā bija ieslēgta seifā. Šis fakts noziegumu padara vēl mīklaināku, jo kā gan iespējams, ka no rūpīgi apsargātas mājas iznes seifu, turklāt brīdī, kad saimnieki ir mājās?

Gleznas neaiztika

R. Gerkena tuvs draugs, deputāts Kārlis Leiškalns, ir ne mazāk satriekts par pašu cietušo. "Man tas ir ļoti nepatīkami. Nesaprotu, kā zagļi pamanījās iznest seifu pa otrā stāva logu, turklāt pats Raimonds taču bija mājās! Droši vien, ka gāzi iepūta, nav jau pirmais gadījums. Kādam citam manam draugam pirms pāris gadiem arī iepūta gāzi un, kamēr viņš saldi sapņoja, no garāžas nozaga mersedesu," stāsta deputāts. Arī K. Leiškalnam reiz no mājas aizdzīts velosipēds. Citā reizē mājā ienācis kāds bezpajumtnieks, kurš gribējis pasildīties. "Toreiz momentā uzliku apsardzes sistēmu, kaut arī nav jau man, ko zagt. Tik vien kā gredzentiņš, viens kaut cik dārgs pulkstenis un bildes. Bet tās jau nevar pārdot, kā noprotu, arī Raimondam gleznas nebija aiztiktas," stāsta K. Leiškalns.

Nolaupa vēl 500 000

Policija par zādzību Langstiņos uzsākusi kriminālprocesu un pagaidām no komentāriem atturas. Zīmīgi, ka vērienīgas laupīšanas pēdējā laikā nav retums. Piemēram, oktobra sākumā no veikala Pērnavas ielā tika nozagtas dārglietas 120 000 vērtībā. Savukārt novembra pirmajās dienās no veikala Rīgā ļaundari aiznesa kažokus 100 000 latu vērtībā. Valsts policijas (VP) priekšnieks Valdis Voins mierina, ka šīs zādzības ir atsevišķi gadījumi, nevis tendence. "Desmit dienu laikā šī ir jau otrā lielā zādzība. Tepat pierīgā no privātmājas nesen tika nozagti aptuveni 500 000 latu. Tomēr tie ir tikai atsevišķi gadījumi," uzsver V. Voins. Kamēr lieta nav atklāta, izveidot zagļa portretu nav iespējams. Varētu domāt, ka tas ir ļoti labi sagatavots profesionālis, taču jāņem vērā vietējie apstākļi, cilvēki no apkārtnes, saka VP šefs. Viņš norāda, ka zaglim R. Gerkena mājā bija jāpārvar signalizācija, drošības novērošanas kameras, apsardze. Ņemot vērā, cik nemanāmi tas izdarīts, rodas aizdomas, ka iesaistīts kāds, kurš šo sistēmu pārzina.

"Turēt mājā lielu naudu ir riskanti. Ja kāds tuvinieks par to uzzina, var rasties vēlme naudu nozagt. Protams, risks ir liels, bet arī guvums ir pietiekams. Tomēr policijai vēl ir jāveic izmeklēšana, un priekšlaikus kādu padarīt par vainīgu es nevēlos," saka V. Voins.