Policijai šogad lielākais guvums – atsavināti 5,8 miljoni nelegālo cigarešu

Decembra sākumā Rīgā Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes darbinieki atsavināja gandrīz 5,8 miljonus nelegālo cigarešu vienību.

Pārkraušanas laikā tika aizturēti četri agrāk netiesāti Latvijas pilsoņi. Policija pieļauj, ka apjomīgais cigarešu daudzums bija paredzēts Eiropas, nevis vietējam tirgum.

Policijas darbinieki 6. decembrī, veicot operatīvos meklēšanas pasākumus Rīgā, Rītausmas ielā, teritorijā atrada smagās automašīnas puspiekabi ar Lietuvas reģistrācijas numuriem, kurā no kravas mikroautobusiem tika iekrautas kartona kastes. Minētajās kastēs tika konstatēti tabakas izstrādājumi - cigaretes „M&G” bez akcīzes marku uzlīmēm. Atsavināto cigarešu kopējais daudzums - 724 kastes jeb 5 792 000 cigarešu vienības. Tas ir šogad lielākais atsavinātais nelegālo tabakas izstrādājumu daudzums.

Iekraušanas laikā tika aizturētas četras agrāk netiesātas personas – trīs 1966. gadā dzimuši vīrieši un viens 1985. gadā dzimis vīrietis.

Ņemot vērā uzglabāto nelikumīgo akcīzes preču daudzumu, par minēto faktu policija uzsākusi kriminālprocesu pēc Krimināllikuma 221. panta 2. daļas par tabakas izstrādājumu nelikumīgu uzglabāšanu, pārvietošanu un realizāciju, ja to izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās vai tā izdarīta lielā apmērā. Par šādu noziedzīgo nodarījumu likumā paredzētais sods ir brīvības atņemšana uz laiku līdz trim gadiem vai arests, vai piespiedu darbs, vai naudas sods līdz simt minimālajām mēnešalgām, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Salīdzinot Valsts policijas veiktās aktivitātes un to rezultātus 2012. un 2011. gadā, jāsecina, ka atsavināto nelikumīgo tabakas izstrādājumu apjoms ir pieaudzis. Pērn gada pirmajos 11 mēnešos kriminālprocesu ietvaros policijas darbinieki atsavināja 10 120 229 cigarešu vienības, savukārt šogad analoģiskā laika periodā – 16 292 289 vienības. Visa pagājušā gada laikā kriminālprocesu ietvaros atsavināts 10 794 349 nelegālo cigarešu vienību.

Svarīgākais