Vīrietim par netiklu darbību veikšanu ar mazgadīgajām piespriež sešu gadu cietumsodu

Rīgas apgabaltiesa šodien piesprieda sešu gadu cietumsodu 1976.gadā dzimušajam Aleksandram Romanovskim, kurš apsūdzēts par mazu meiteņu nopēršanu un netiklu darbību veikšanu ar mazgadīgajām.

Apsūdzētais savu vainu viņam inkriminētajos noziegumos pilnībā atzina, un tiesa slēgtā sēdē lietu izskatīja bez pierādījumu pārbaudes.

Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurore Jekaterina Kušakova Romanovskim bija lūgusi piemērot maksimālo sodu, kādu likums paredz šādos gadījumos - sešu gadu brīvības atņemšanu, ko tiesa viņam arī piesprieda. Tāpat tā nolēma apsūdzētajam piemērot medicīniska rakstura piespiedu līdzekli - ārstēšanos vispārējā tipa psihiatriskajā slimnīcā brīvības atņemšanas vietā.

Pats apsūdzētais gan bija lūdzis maigāku sodu, bet prokurore viņa nodarījumos saskatīja atbildību pastiprinošu apstākli - recidīvu. Vai tiesa šo apstākli ir ņēmusi vērā, izvērtējot apsūdzētā nodarījumu, būs zināms, iepazīstoties ar motivēto spriedumu, kas būs pieejams no 3.decembra. Pēc tam pilnais spriedums tiks tulkots apsūdzētajam saprotamā valodā un likumā noteiktajā kārtībā nolēmumu būs iespējams pārsūdzēt apelācijas kārtībā.

Kā ziņots, prokurore Kušakova lietu izskatīšanai tiesā nodeva oktobra sākumā, bet apsūdzība vīrietim tika uzrādīta 18.septembrī. Viņš tika apsūdzēts pēc Krimināllikuma 162.panta 2.daļas - par netiklu darbību izdarīšanu ar mazgadīgo. Minētais likuma pants vainīgo personu paredz sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz sešiem gadiem.

Lietā par cietušajām atzītas astoņas meitenes vecumā no septiņiem līdz 12 gadiem. Prokurore iepriekš atzīmēja, ka vīrietis savas netiklās darbības vairumā gadījumu veicis tieši ar septiņus un astoņus gadus vecām meitenēm, tikai viena no cietušajām bijusi 12 gadus veca.

Vīrietis netiklās darbības galvenokārt veicis dzīvojamo māju kāpņu telpās Ziepniekkalnā un Latgales priekšpilsētā. Vienā gadījumā noziegums līdz galam neesot paveikts, jo iztraucējusi kāda mājas dzīvokļa saimniece, norāda prokuratūra.

Minētais vīrietis jau iepriekš divas reizes ir sodīts par analogiem likumpārkāpumiem, un pēdējo reizi no ieslodzījuma vietas Romanovskis atbrīvots šā gada 2.februārī, bet jau dažus mēnešus vēlāk viņš atkal paveicis jaunu noziegumu, uzskata apsūdzība.

Pēc Kušakovas teiktā, vīrietis ar mazajām meitenēm veicis netiklas darbības, tādējādi apmierinot savu dzimumtieksmi. Turklāt vairākas meitenes guvušas arī vieglus miesas bojājumus, kad viņš tās piekāvis.

LETA jau ziņoja, ka policija šo vīrieti aizturēja 12.maijā. Kā toreiz norādīja Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes (RRP) Kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins, policijas darbiniekiem izdevies aizturēt 33 gadus vecu vīrieti, kurš, savu seksuālo tieksmju vadīts, ar roku un siksnu nopēris vairākas mazgadīgas meitenes.

Policijai bija aizdomas, ka vīrietis varētu būt paveicis septiņus noziegumus. Vairāki mēģinājumi meitenes nopērt neesot izdevušies.14.maijā tiesa viņam kā drošības līdzekli piemēroja apcietinājumu, un viņš joprojām atrodas apcietinājumā.

Pirmie šādi gadījumi Rīgā tika reģistrēti aprīļa beigās, kad vīrietis uz ielas noskatīja mazas meitenes - vecumā no septiņiem līdz desmit gadiem, kuras valkāja zeķubikses. Tad vīrietis krievu valodā meitenēm parasti aizrādījis, ka viņu virsdrēbes nav īsti kārtībā un tās vajadzētu sakārtot. Pēc tam viņš meitenes ar varu ievilcis tuvējās dzīvojamās mājas kāpņu telpā, uzgājis ēkas augšējos stāvos, novilcis meitenēm zeķubikses un pēris - sākumā ar plaukstu, tad ar siksnu. Policijai ir pamats uzskatīt, ka tādējādi vīrietis veicis netiklas darbības, apmierinot savas seksuālās tieksmes.

Pēc Grišina teiktā, pirmais šāds gadījums notika 27.aprīlī Ozolciema ielā, tad sekoja viens nozieguma mēģinājums un pabeigts noziegums 29.aprīlī. Pēc šiem gadījumiem policija secināja, ka pilsētā ir parādījies šāds cilvēks, un, lai viņu apturētu, tika iesaistīti policijas papildspēki viņa identificēšanā.

Pēc vairāku dienu klusuma analogs noziegums tika veikts 7.maijā Zemgales priekšpilsētā, bet 9.maijā - Latgales priekšpilsētā - Maskavas ielā.

Policija analizēja visus šos notikumus, sadarbojās ar Valsts probācijas dienestu, līdz 11.maijā izdevās šo personu identificēt. Vīrietis tika aizturēts 12.maijā. Pirmo reizi uz tiesas sola viņš sēdies jau 1997.gadā par netiklu darbību veikšanu ar mazgadīgām personām, ticis atbrīvots 1998.gadā. Pēc tam līdzīgas darbības ar pēršanu vīrietis izdarīja 2003.gadā, un tiesa 2004.gadā viņam piesprieda piecu gadu un četru mēnešu cietumsodu, ko viņš arī izcieta.

Psihiatriskajā ekspertīzē vīrietis atzīts par daļēji pieskaitāmu, taču neilgi pēc viņa aizturēšanas eksperti jau aptuvenu slēdzienu bija devuši. Proti, vīrietim esot noteiktas asociācijas un psiholoģiskas traumas, kas, iespējams, iegūtas jau bērnībā. Viņš šīs savas asociācijas tagad realizē jau kā pieaugušais. Grišins sacīja, ka aizturētais pats apzinās, ka veic pretlikumīgas darbības, un ir gatavs par to saņemt sodu. Psihologi pieļauj, ka vīrieti izārstēt no šīm asociācijām ir gandrīz neiespējami, tādējādi viņu var uzskatīt par bīstamu sabiedrībai.

33 gadus vecajam vīrietim pašam savas ģimenes un bērnu nav, viņš nekur arī nestrādā.

Grišins stāstīja, ka bijis grūti noskaidrot personu, kura veic šīs darbības. Arī mazās meitenes nav spējušas šo vīrieti aprakstīt. Kā skaidroja Kriminālpolicijas priekšnieks, meitenēm šajā vecumā visi vīrieši liekas liela auguma un viņas nespēj noteikt aptuveni precīzu vecumu.

Policija aicina vecākus un sabiedrību kopumā analizēt visus iespējamos konfliktus sabiedriskās vietās, kas notiek starp bērniem un svešām personām.

Latvijā

Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Dienvidkurzemes iecirkņa amatpersonas meklē bezvēsts prombūtnē esošo 1953.gadā dzimušo Elenu Fedorovu, kura vakar, 19.septembrī ap pulksten 12.00 izgāja no savas dzīvesvietas Liepājā, Siļķu ielā un līdz šim brīdim viņas atrašanās vieta nav zināma.

Svarīgākais