Šogad ceļu satiksmes negadījumos Rīgā cietuši 303 velosipēdisti

Līdz šā gada 31.oktobrim ceļu satiksmes negadījumos Rīgā cietuši 303 velosipēdisti, liecina Rīgas domes Satiksmes departamenta apkopotā informācija.

Pieaugot velosatiksmei, audzis arī ceļu satiksmes negadījumu skaits, kuros iesaistīti velosipēdisti. No 2005. līdz 2008.gadam ik gadu cietuši aptuveni 180 velosipēdisti, taču turpmāk negadījumu skaits ir ievērojami audzis - 2009.gadā negadījumos cietuši 213 velobraucēji, 2010.gadā - 247, pagājušā gadā - 333, bet līdz šā gada 31.oktobrim - 303.

Tikai 8% rīdzinieku velosipēds ir ikdienas pārvietošanās līdzeklis, tomēr Rīgas domes pētījums liecina, ka ik gadu velobraucēju skaits galvaspilsētā palielinās par 7%.

Negadījumi, kuros iesaistīti velosipēdisti, sasniedz 3% no kopēja ceļu satiksmes negadījumu skaita, turklāt statistika liecina, ka 60% gadījumos negadījumos ar velobraucējiem ir cietušie.

Satiksmes departamenta speciālisti izpētījuši, ka visbiežāk negadījumi ar velosipēdistiem notiek Rīgas vēsturiskā centra apkaimē, bet, attālinoties no centra, ceļu satiksmes negadījumu skaits samazinās.

Satiksmes plūsmu analīzes rezultāti liecina, ka pilsētas centrā arī vērojama intensīvākā velosatiksme - 25 līdz 35% galveno satiksmes plūsmu ved uz pilsētas centru, bet sekundārās plūsmas - uz tuvākajām izpētes zonām. Mazāk braucienu tiek veikti uz Daugavas labā krasta attālākajām zonām.

Speciālisti uzsver, ka Rīgā galvenie velomaršruti būtu jāattīsta virzienā uz centru, kā arī jāattīsta koncentriskie velomaršruti - lielais loks un mazais loks.

Departamenta speciālisti arī norāda uz interesantu niansi, ka visbiežāk negadījumi ar velosipēdistiem notiek ielas posmos, nevis krustojumos vai maģistrālajās ielās.

Kā ziņots, Rātsnamā šodien notiek velosatiksmes attīstībai veltīta konference "Velosipēdists pilsētvidē", kuras mērķis ir veicināt informācijas un pieredzes apmaiņu starp velosatiksmes attīstības veicināšanā iesaistītajām Latvijas pašvaldībām.

Konferencē par veiksmīgākajiem risinājumiem un pieredzi veloinfrastruktūras izveidē stāsta gan Rīgas, gan vairāku Latvijas pilsētu speciālisti, kā arī velosipēdistu nevalstisko organizāciju pārstāvji. Konferences gaitā plānotas vispusīgas diskusijas par veloinfrastruktūras plānošanu, kā arī piešķirti ikgadējie apliecinājumi "Draudzīgs velosipēdistam", ko šogad izpelnījušies vairāk nekā 30 uzņēmumi, iestādes, pašvaldības.

Atzinība "Draudzīgs velosipēdistam" tiek piešķirta jau kopš 2006.gada.

Konferenci "Velosipēdists pilsētvidē" organizē Rīgas domes Satiksmes departaments sadarbībā ar Latvijas Riteņbraucēju apvienību Eiropas Savienības līdzfinansēta velosatiksmi veicinoša projekta CARMA gaitā. Konferenci vadīs Viesturs Silenieks un Romāns Meļņiks.

Svarīgākais