Robežsardzes suns palīdz notvert bēgošu cigarešu kontrabandistu

Valsts robežsardzes (VRS) dienesta suns Zenits vakar no rīta Daugavpils novada Salienas pagasta mežā palīdzējis notvert vienu no diviem bēgošiem cigarešu kontrabandistiem.

Pie aizturētā Latvijas pilsoņa, kurš jau iepriekš sodīts par līdzīgiem nodarījumiem, atrasti 70 000 nelegālo smēķu, un šoreiz par notikušo sākts kriminālprocess.

Kā aģentūru LETA informēja VRS preses pārstāve Kristīne Pētersone, 27.novembra rītā Daugavpils novada Salienas pagasta meža masīvā robežsargu norīkojums, veicot valsts robežas apsekošanu, konstatēja pēdas, kas veda robežas virzienā. Aptuveni 150 metru attālumā no robežas tika pamanītas arī divas personas ar polietilēna plēvēs ietītām kastēm.

Aizdomīgās personas tūdaļ pameta kastes un metās bēgt. Vienam no šiem vīriešiem - 1973.gadā dzimušajam Latvijas pilsonim - bēgšanas mēģinājums izrādījās neveiksmīgs - viņu noķēra robežsargs ar dienesta suni Zenitu. Otru likumpārkāpēju gan robežsargiem aizturēt neizdevās.

Pamestajās astoņās kastēs robežsargi atrada 70 000 cigarešu "Winston" ar Baltkrievijas akcīzes markām. Cigarešu kopējā vērtība varētu būt ap 4500 latiem.

Aizturētajam likumpārkāpējam par atrašanos pierobežas joslā bez speciālās caurlaides un par ļaunprātīgu nepakļaušanos robežsarga likumīgajām prasībām tika noformēti administratīvā pārkāpuma protokoli.

Izrādījās, ka šis vīrietis par nepakļaušanos robežsargu prasībām administratīvi sodīts jau 2006.gadā, kad uz ceļa Daugavpils-Braslava viņš ignorējis robežsargu prasību apturēt transportlīdzekli, savukārt 2010.gadā šim pašam vīrietim par cigarešu kontrabandu piemērots 500 latu naudassods, konfiscējot izņemtos tabakas izstrādājumus. 2010.gadā vīrieša vadītajā automašīnā robežsargi atrada gandrīz 48 000 kontrabandas cigarešu.

Šoreiz par muitošanai pakļauto preču glabāšanu, pārvadāšanu, pārsūtīšanu vai realizēšanu Latvijas muitas teritorijā bez muitas iestāžu atļaujas personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās sākts kriminālprocess, bet pats likumpārkāpējs ievietots Valsts policijas īslaicīgas aizturēšanas vietā, pastāstīja Pētersone.

Saskaņā ar Krimināllikumu, vīrietim par izdarītajiem likumpārkāpumiem var draudēt brīvības atņemšana uz laiku no trim līdz desmit gadiem, piespiedu darbs vai naudas sods līdz 200 minimālajām mēnešalgām (40 000 latu), konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Svarīgākais