Sāks kriminālprocesu pret "Rīgas namu" valdes locekļiem,kā arī grāmatvežiem un revidentiem

Pašvaldības SIA "Rīgas nami" valdes priekšsēdētāja Ilze Spūle vērsusies Valsts policijā (VP), saistībā ar uzņēmuma brīvo līdzekļu aizplūšanu lūdzot sākt kriminālprocesu arī pret bijušajiem "Rīgas namu" valdes locekļiem Almeru Ludviku un Mareku Segliņu, pret grāmatvedības pakalpojuma sniedzējiem SIA "Sinergija", kā arī pret revidentiem SIA "Neovīzija - TA" un SIA "Auditorfirma Alianse".

Kā aģentūru LETA informēja Spūles palīdze Sintija Golvere, balstoties uz Rīgas domes Audita un revīzijas pārvaldes tematiskās pārbaudes atzinumu, ir pamats uzskatīt, ka visu minēto personu veiktajās darbībās ir saskatāmas Krimināllikuma XIX nodaļā "Noziedzīgi nodarījumi tautsaimniecībā" un XXIV nodaļā "Noziedzīgi nodarījumi valsts institūciju dienestā" paredzēto nodarījumu pazīmes.

"Minēto personu darbībās ir saskatāmas Krimināllikuma 217.pantā un 197.pantā paredzētā noziedzīgā nodarījuma pazīmes, līdz ar to ir pamats vērsties tiesībsargājošās iestādēs, lai minētās personas tiktu sauktas pie atbildības, iespējams, kā bijušā SIA "Rīgas nami" valdes priekšsēdētāja Kārļa Kavaca līdzatbildīgās personas," informēja Golvore.

Krimināllikuma 217.pants ir par grāmatvedības un statistiskās informācijas noteikumu pārkāpšanu, bet 197.pants - par nolaidību.

Ja VP Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde sāks kriminālprocesu, kā to lūdz Spūle, tad pašvaldības kapitālsabiedrība "Rīgas nami" tajā būtu atzīstama par cietušo. Uzņēmums jau uzrakstījis kaitējuma kompensāciju pieteikumu par summu 1,27 miljoni latu, pastāstīja Golvere.

Kā ziņots, Rīgas domes rīcībā nav informācijas, ka no SIA "Rīgas nami" būtu aizplūduši visi brīvie līdzekļi - 4,8 miljoni latu, šodien žurnālistiem sacīja Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC).

"Domes rīcībā ir tikai audita dati, kas liecina, ka no "Rīgas namiem" ir aizplūduši 1,2 miljoni latu. No tiem 0,6 miljoniem latu patlaban ir uzlikts arests. Citas informācijas mums nav," uzsvēra Ušakovs.

Viņš piebilda, ka patlaban dome nepubliskos "Rīgas namu" audita rezultātus, jo tas varētu traucēt izmeklēšanai. Tiklīdz tas būšot iespējams, dome audita rezultātus publiskos, teica Ušakovs.

Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļa informēja, ka pēc tam, kad 11.septembrī atklājās rupji finanšu pārkāpumi uzņēmuma "Rīgas nami" darījumos, nekavējoties tika atstādināta SIA "Rīgas nami" valde un uzdots Rīgas domes Audita un revīzijas pārvaldei veikt padziļinātu audita pārbaudi par visu uzņēmuma brīvo līdzekļu izlietojumu.

Šās gada 11.oktobrī Rīgas domes Audita pārvalde iesniedza domes vadībai pārbaudes materiālus ar secinājumiem par atklātajiem faktiem. Pamatojoties uz tiem, "Rīgas namu" kapitāldaļu turētāja pārstāvis uzdeva "Rīgas namu" valdei papildus vērsties pret auditoriem, grāmatvedību un bijušajiem valdes locekļiem par zaudējumu atlīdzināšanu. Vienlaicīgi ir nosūtīta vēstule Valsts policijai ar lūgumu atļaut publiskot audita ziņojumu, ja tas netraucē izmeklēšanas gaitu kriminālprocesā.

Iespējamo zaudējumu galīgā summa, ko pārbaudē atklāja auditori, ir 1 265 740,32 lati, nevis 4 800 000 latu, norāda Rīgas dome.

Rīgas dome uzsver, ka zvērinātam revidentam, pārbaudot gada pārskatu, vajadzēja zināt par "Rīgas namu" valdes pārkāpumiem un norādīt tos atzinumā. Ne 2010.gada, ne 2011.gada pārskatos šādas norādes netika iekļautas. Attiecīgi par "Rīgas namu" nodarītajiem zaudējumiem solidāri ir atbildīgi tieši "Rīgas namu" valdes locekļi un revidents, norāda Rīgas dome.

Turpmākos soļus, kas saistīti ar naudas līdzekļu atgūšanu no SIA "Zeus", kā arī attiecīgu rīcību pret bijušajiem valdes locekļiem, revidentiem un grāmatvežiem, ir uzdots veikt "Rīgas namu" valdes priekšsēdētājai Ilzei Spūlei, kuras pilnvaras ir spēkā līdz jaunas valdes iecelšanai konkursu kārtībā, informēja Rīgas dome.

Ja kādam ir ziņas par vēl kādām darbībām, kas varētu būt radījušas zaudējumus "Rīgas namiem", Rīgas dome lūdz nekavējoties vērsties policijā.

Jau ziņots, ka "TV3" raidījums "Nekā personīga" informēja, ka "Rīgas namu" vadītājs Kārlis Kavacs valūtas maiņas uzņēmēja Ivara Ciskas biznesā iepludinājis daudz vairāk, nekā līdz šim uzskatīts, proti, visus pašvaldības uzņēmuma "Rīgas nami" brīvos līdzekļus - 4,8 miljonus latu.

Bijuši trīs aizdevuma līgumi. Divi 2010.gada septembrī un 2011.gada aprīlī slēgti ar SIA "Viesis", bet trešais 2011.gada maijā ar SIA "Zeus". Trīsarpus miljoni nonākuši atpakaļ pašvaldībā, bet pārējo naudu - 1,2 miljonus latu - "Zeus" neesot varējis atdot, jo tai arestu pēc bijušo biznesa partneru lūguma uzlikusi Rīgas apgabaltiesa.

"Rīgas namu" divos gada pārskatos šī naudas kustība, lai arī slēpti, tomēr ir uzrādīta. Trīs gadu laikā neviena Rīgas domes atbildīgā amatpersona to nav pamanījusi. "Rīgas namu" kapitāla daļu turētājs Andris Ameriks (GKR) gada pārskatus ar savu parakstu ir akceptējis.

Jau 2010.gada pārskatā ir atrodamas norādes, ka nauda aizgājusi neceļos. 2011.gada pārskatā rakstīts, ka Kavacs ir izņēmis piecus miljonus latu no depozītiem un nolicis uz norēķinu kontiem. No šiem depozītiem "Rīgas nami" 2010.gadā nopelnīja 400 000 latu, un 2009.gadā - 600 000 latu. Tādējādi Kavacs jau ir radījis tiešus zaudējumus. Tālāk lasāms, ka šajos norēķinu kontos naudas nemaz nav, jo tā ir ceļā - kopsummā 2 300 000 latu.

Ameriks visu vainu noveļ uz Kavacu, "Rīgas namu" revidentiem un domes Īpašuma departamenta juristiem. Vicemērs uzskata, ka likums uzliek viņam pienākumu iepazīties vienīgi ar ierēdņu atzinumiem, nevis ar pašu gada pārskatu, kuru viņš apstiprina.

Kāds "Rīgas namu" darbinieks atklājis, ka pērnā gada uzņēmuma pārskata apstiprināšana iekavējusies, Ameriks dažādu iemeslu dēļ to atlicis. Tā kā uzņēmumā reizē ar gada pārskatu apstiprināja arī gada budžetu, piecus mēnešus uzņēmums strādājis bez apstiprināta budžeta.

Ēku Ernesta Birznieka-Upīša ielā 4 Kavacs bija sarūpējis darījumiem, kuros pats bijis ieinteresēts. Vēl Kavaca saimniekošanas laikā Rīgas domes Īpašuma departamentā pašvaldība namu uz 12 gadiem iznomāja uzņēmumam SIA "Sinerģija". Gadu pēc tam, kad Kavacs iesēdās "Rīgas namu" valdes priekšsēdētāja amatā, viņš atlaida pašvaldības grāmatvedes un "Rīgas namu" grāmatvedību uzticēja tai pašai SIA "Sinerģija". Slepenos aizdevuma darījumus veikt bija ļoti ērti, jo šā gada aprīlī šai pašā ēkā Birznieka-Upīša ielā 4 kā "Sinerģijas" apakšīrnieki ievācās arī valūtas maiņas firmas "Zeus" īpašnieki Ciska un viņa dēls Valters Tučs, kuri bija nodibinājuši jaunu valūtas maiņas apvienību "Monex TG". Arī par šīm darbībām kapitāla daļu turētājs Ameriks neesot bijis informēts.

Lai atgūtu pašvaldības naudu, Ameriks uzdevis vērsties pret Kavacu un revidentiem, kas no vicemēra esot slēpuši valūtas darījumus. Tiesā nav domes prasības ne pret SIA "Zeus", ne pret tā īpašnieku Cisku, kurš veiksmīgi saimnieko jaunajā valūtas firmā. Nav lauzts arī līgums ar SIA "Sinerģija", un šī firma turpina apsaimniekot "Rīgas namu" grāmatvedību.

Jau ziņots, ka 11.septembrī no amata tika atstādināti SIA "Rīgas nami" priekšsēdētājs Kavacs un valdes loceklis Almers Ludviks, jo uzņēmumā veikti augsta riska finanšu darījumi ar brīvajiem līdzekļiem kopumā 1,2 miljonu apmērā.

Kavacu 2.oktobrī aizdomās par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu aizturēja policija, taču viņš atbrīvots pret 15 000 latu drošības naudu. Pret viņu sākts kriminālprocess par pilnvaru pārsniegšanu, iesaistoties augsta riska finanšu darījumos, kas "Rīgas namiem" nodarījis vairāk nekā 1,2 miljonus latu lielus zaudējumus.

Vienā kriminālprocesā ar Kavacu tika aizturēts arī "Zeus" valdes loceklis Ivars Ciska, kuram tiesa apcietinājumu nepiemēroja. Viņš tiek turēts aizdomās par piesavināšanos lielā apmērā.

Par šiem pārkāpumiem Kavacs šā gada septembrī tika atstādināts no amata "Rīgas namos" un izslēgts arī no Rīgas vicemēra Amerika dibinātās partijas "Gods kalpot Rīgai".