Stājas spēkā attaisnojošais spriedums Saulkalnes veikala pārdevējas slepkavības lietā

Ar Augstākās tiesas (AT) Senāta lēmumu šodien stājies spēkā attaisnojošais spriedums Saulkalnes veikala pārdevējas slepkavības krimināllietā.

Kā aģentūru LETA informēja AT preses sekretāre Baiba Kataja, Senāts šodien konstatēja, ka pirmstiesas izmeklēšana minētajā lietā ir veikta pavirši, un noraidīja prokuratūras iesniegto kasācijas protestu, bet attaisnojošo spriedumu atstāja negrozītu.

Senāta lēmums ir stājies spēkā un nav pārsūdzams, tādējādi prokuratūras celtā apsūdzība pret 1981.gadā dzimušo Alekseju Šarovu ir izgāzusies.

AT Senāta šodien pieņemtajā lēmumā norādīts uz vairākiem faktiem, kas liecina, ka pirmstiesas izmeklēšana kriminālprocesā ir bijusi nekvalitatīva, proti, procesa virzītājs nav ievērojis Kriminālprocesa likuma 175.panta 1.daļā noteikto par aizdomās turētās personas uzrādīšanu atpazīšanai. Piemēram, vienā no atpazīšanas protokoliem lieciniekam uzrādīta citas personas fotogrāfija, kurā liecinieks atpazinis Šarovu, lai gan tā nemaz nav bijusi Šarova fotogrāfija.

Trim citiem lieciniekiem, no kuriem divi bijuši sirmā vecumā, atpazīšanai uzrādīta kopēta fotogrāfija no Šarova pases, lai gan ir bijusi iespēja uzrādīt dzīvu personu - pašu Šarovu, kurš tobrīd jau atradies cietumā.

Senāts konstatējis, ka pirmstiesas kriminālprocesa veicējs, uzrādot apsūdzēto Šarovu atpazīšanai lieciniekiem vairāk nekā astoņus mēnešus pēc nozieguma izdarīšanas, turklāt, uzrādot apsūdzētā melnbaltu fotogrāfiju gados vecām personām ar sliktu redzi, lai gan nebija objektīvu šķēršļu cietumā esošo Šarovu uzrādīt personīgi, ir pārkāpis Kriminālprocesa likuma 175. un 177.panta prasības.

Tādējādi Senāts secinājis, ka apelācijas instances tiesa pamatoti apšaubījusi atpazīšanas uzrādīšanas protokolus kā Šarova vainīguma pierādījumu sakarā ar to ticamības pakāpi. Tādējādi rodas saprātīgas šaubas par to, vai apsūdzētais Šarovs ir tieši tā persona, par kuru liecinieki snieguši liecības, Senāta lēmuma motivāciju skaidroja Kataja.

Senāts atzīmējis, ka minētie fakti liecina par kvalitāti, kādā veikts kriminālprocess konkrētajā lietā. Senāts lēmumā atzinis, ka, pretēji kasācijas protestā apgalvotajam, apelācijas instances tiesa ir pārbaudījusi un novērtējusi lietā iegūtos pierādījumus, noskaidrojusi nozīmīgus lietas apstākļus un uz to pamata konstatējusi nepieciešamību taisīt attaisnojošu spriedumu.

Tāpat Senāts secinājis, ka apelācijas instances tiesa pamatoti lietā ir piešķīrusi nozīmi izņemtajam DNS profilam - diviem matiem, kas atrasti nogalinātajai pārdevējai starp slepkavības laikā ar nazi sagrieztajiem pirkstiem. Apelācijas instances tiesa savā spriedumā bija atzinusi, ka, lai gan izmeklēšanas gaitā nav noskaidrota persona, kurai pieder izņemtais DNS profils, tas noteikti nepieder apsūdzētajam Šarovam.

Apelācijas instances tiesa bija secinājusi, ka, visticamāk, pārdevēja ir pretojusies slepkavam un pretošanās rezultātā šie izmeklēšanā nenoskaidrotās personas mati ir nokļuvuši starp viņas pirkstiem. Kā atzīmēja Kataja, jau pirmstiesas izmeklēšanas laikā 2009.gada jūnijā tika noskaidrots, ka izņemtie mati nepieder ne Šarovam, ne nogalinātajai pārdevējai.

Kā ziņots, izskatot šo lietu pirmajā instancē, Rīgas apgabaltiesa 2010.gada 15.martā atzina pārdevējas slepkavībā apsūdzēto 1981.gadā dzimušo Šarovu par vainīgu un piesprieda viņam 15 gadu cietumsodu ar mantas konfiskāciju un policijas kontroli uz trīs gadiem.

Turpretim AT Krimināllietu tiesu palāta šā gada 28.februārī Rīgas apgabaltiesas notiesājošo spriedumu atcēla, atzina Šarovu par nevainīgu un attaisnoja. Līdz ar to pēc trīs gadu atrašanās nebrīvē apsūdzētais tika atbrīvots no apcietinājuma tiesas sēžu zālē.

Kā toreiz skaidroja Kataja, AT atzina par nepierādītu apsūdzētā piedalīšanos noziedzīgajā nodarījumā un lēma nosūtīt lietu atpakaļ prokuratūrai, kas to izmeklēja.

Pārbaudot visus pierādījumus, nopratinot trīs lieciniekus un papildus izprasot ziņas no DNS Nacionālās datubāzes par kriminālprocesā izņemto DNS profilu, apelācijas instances tiesa atzina, ka nav pierādīta Šarova dalība 2009.gada janvārī Saulkalnē izdarītajā slepkavībā.

Prokuratūra nebija apmierināta ar attaisnojošo spriedumu, tāpēc iesniedza par to kasācijas protestu, kuru šodien izskatīja AT Senāts.

Turpretim Šarova advokāts Atis Krievs attaisnojošā sprieduma pasludināšanas dienā aģentūrai LETA skaidroja, ka apsūdzētais jau no paša sākuma savu vainu nav atzinis.

"To, ka slepkavību ir izdarījis kāds cits, apliecina DNS proves. Es nezinu, kāpēc policija ir izmeklējusi lietu tik vienpusēji," sacīja advokāts. "Es uzskatu, ka šī lieta ir absolūti pievilkta aiz matiem un Iekšlietu ministrijai to vajadzēja izdarīt vienkārši tāpēc, ka tolaik sākās reformas un vajadzēja [pozitīvas] atskaites," pieļāva Krievs.

Šarovam tika celta apsūdzība pēc Krimināllikuma 117.panta 6.punkta - par slepkavību, ja tā saistīta ar laupīšanu.

Saskaņā ar apsūdzību Šarovs 2009.gada 20.janvārī ap plkst.10 iegājis SIA "Satto" veikalā Rīgas rajona Saulkalnē, kur vēlējies nopirkt cigaretes un pārtikas produktus, bet viņam nebijis naudas. Prokuratūra uzskatīja, ka apsūdzētais pieprasījis veikala pārdevējai minētos produktus iedot, par tiem nesamaksājot, bet pārdevēja tam nepiekritusi un likusi Šarovam iziet no veikala.

Prokuratūra uzskatīja, ka tai brīdī izcēlies konflikts, Šarovs izvilcis no virsjakas kabatas nazi un ar to vairākas reizes iedūris pārdevējai. Rezultātā iestājusies cietušās nāve.

 

Latvijā

Zemkopības ministrs Armands Krauze (ZZS) rosina Pārtikas un veterināro dienestu (PVD) pastiprināti pievērst uzmanību un operatīvi sniegt priekšlikumus patērētāju aizsardzības uzlabošanai, saņemot pakalpojumus no ēdienu piegādes uzņēmumiem, informē Zemkopības ministrijas (ZM) pārstāvji.

Svarīgākais