Ārzemniekiem par viltotu bankas karšu lietošanu Latvijā piespriež 5 gadus

Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesa šodien piesprieda nosacītu brīvības atņemšanu uz pieciem gadiem diviem ārzemniekiem, kuri tika apsūdzēti par vairāk nekā 200 gadījumiem, kad ar viltotām kartēm no Latvijas bankomātiem izņemta skaidra nauda.

Kā aģentūra LETA uzzināja tiesā, abi apsūdzētie - Rumānijas pilsonis un Moldovas pilsonis - savu vainu celtajās apsūdzībās atzina, tāpēc lieta tika izskatīta bez pierādījumu pārbaudes.

Tiesa abus ārzemniekus atzina par vainīgiem pēc Krimināllikuma 193.panta 4.daļas, 193.1 panta 1.daļas un 193.1 panta 2.daļas, tas ir, par nelikumīgām darbībām ar finanšu instrumentiem un maksāšanas līdzekļiem, kā arī par datu, programmatūras un iekārtu iegūšanu, izgatavošanu, izplatīšanu, izmantošanu un glabāšanu nelikumīgām darbībām ar finanšu instrumentiem un maksāšanas līdzekļiem.

Gan Rumānijas, gan Moldovas pilsonim tiesa piesprieda piecu gadu brīvības atņemšanu nosacīti ar tikpat ilgu pārbaudes laiku un mantas konfiskāciju. Tāpat tiesa no apsūdzētajiem par labu AS "PrivatBank" lēma piedzīt 11 685 latus.

Pilns šodien pasludinātā sprieduma teksts būs pieejams no 25.oktobra, bet pēc tam likumā noteiktajā kārtībā to varēs pārsūdzēt.

Apsūdzētie šodien tiesas spriedumu noklausījās, būdami uz brīvām kājām. Ja šis spriedums netiks pārsūdzēts un stāsies likumīgā spēkā, tad abiem ārzemniekiem nebūs jāiet cietumā, ja vien viņi piecu gadu laikā neizdarīs jaunus likumpārkāpumus.

Kā ziņots, Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde (ENAP) maijā lūdza prokuratūru sākt kriminālvajāšanu pret vienu Rumānijas un vienu Moldāvijas pilsoni, kuri ar viltotām maksājuma kartēm no bankomātiem esot izņēmuši ap 8000 latu. Policijai kopumā lietā bija izdevies pierādīt 279 noziedzīgo darbību epizodes.

Sākotnēji policija bija aizturējusi trīs personas - divus vīriešus un sievieti, bet par viņas darbībām netika iegūti pietiekami pierādījumi, un kriminālprocess daļā pret sievieti tika izbeigts.

Jau ziņots, ka trīs personu grupa tika aizturēta šā gada janvārī. ENAP noziedznieku aizturēšanā palīdzēja AS "Swedbank" un AS "PrivatBank" drošības dienestu darbinieki.

Divi Rumānijas pilsoņi - 26 gadus vecs vīrietis un 25 gadus veca sieviete - un viens 27 gadus vecs Moldāvijas pilsonis tika aizturēti nozieguma veikšanas brīdī, kad ar viltotu karti no bankomāta centās izņemt skaidru naudu. Policija noskaidroja, ka aizturētie sākotnēji uz bankomātiem uzstādījuši ierīces, ar kuru palīdzību ieguva banku klientu maksājumu karšu datus, un pēc tam, izmantojot viltotas maksājumu kartes, izņēma no bankomātiem skaidru naudu. Nauda izņemta dažādās Latvijas pilsētās - Rīgā, Cēsīs, Liepājā un Ventspilī.

Personu dzīvesvietu kratīšanas laikā tika atrasti arī lietiskie pierādījumi - 30 viltotas maksājumu kartes, ierīces maksājumu karšu viltošanai, datortehnika, kurā tika glabāti maksājumu karšu dati, kā arī skaidra nauda - 4000 latu.

Latvijā

"Latvijas dzelzceļa" koncerns piedzīvo smagus zaudējumus, tāpēc nākas atlaist darbiniekus. Šogad darbinieku atlaišanu piedzīvojis meitasuzņēmums "LDz Cargo". Tas pārvācies uz desmitreiz mazākām telpām un pāri palikušo tehniku un mēbeles ziedojis labdarībai, kā arī vairākiem koncerna iekšējiem noteikumiem neatbilstošiem saņēmējiem, ziņo "Nekā personīga"