Trīs autobusos Lietuvas pierobežā atrasts vairāk nekā pusmiljons kontrabandas cigarešu

© f64

Pirmdien un otrdien Valsts ieņēmumu dienesta (VID) muitas amatpersonas divos maršruta un vienā tūristu autobusā, kas caur Lietuvu atgriezās no Baltkrievijas Latvijā, atrada kopumā 616 360 kontrabandas cigarešu.

Kā informēja VID Sabiedrisko attiecību daļā, muitas kontroles pasākumi Lietuvas pierobežā tika veikti, pamatojoties uz riska informācijas analīzi.

Pirmdien, 24.septembrī, uz autoceļa A7 pie Lietuvas robežas VID muitnieki apturēja maršruta Grodņa-Viļņa-Rīga autobusu, kuru vadīja Baltkrievijas pilsonis. Ņemot talkā tabakas meklēšanas darba suni, tika veikta transportlīdzekļa salona un bagāžas telpu pārbaude.

Pārbaudes laikā suns norādīja uz iespējamo cigarešu klātbūtni aiz bagāžas nodalījuma sienas, tāpēc VID muitas amatpersonas lūdza autobusa vadītājam uzrādīt iespējamās cigaretes, ko viņš arī labprātīgi izdarīja, demontējot vienu nodalījuma sienu un atklājot tajā slēpni ar cigaretēm.

Autobuss tika nogādāts Rīgas brīvostas muitas kontroles punktā padziļinātās pārbaudes veikšanai, un tās laikā no atklātā slēpņa tika izņemti kopumā 75 800 dažādu marku cigarešu ar Baltkrievijas akcīzes nodokļa markām, tai skaitā 20 000 cigarešu "Magnat", 5800 cigarešu "Winston Blue", 20 000 cigarešu "Premjer", 20 000 cigarešu "Fest" un 10 000 cigarešu "VIP10".

Tajā pašā dienā, 24.septembrī, veicot muitas kontroles pasākumus uz autoceļa A7, VID muitas amatpersonas Bauskas novada Brunavas pagasta Grenctālē apturēja Baltkrievijā reģistrētu maršruta autobusu. Piesaistot kinologu un darba suni, tika veikta autobusa salona un bagāžas telpas muitas kontrole.

Pārbaudes laikā darba suns norādīja uz cigarešu klātbūtni kāda 1966.gadā dzimuša Latvijas pilsoņa personīgajā bagāžā. Atverot šī pilsoņa bagāžas somu, muitnieki konstatēja, ka tajā starp citām mantām ir ielikti 2000 cigarešu "Winston" ar Baltkrievijas akcīzes nodokļa markām un 1160 cigaretes "More" ar Krievijas akcīzes nodokļa markām.

Turpinot muitas kontroles pasākumus uz autoceļa A7 Grenctālē, arī nākamajā dienā, 25.septembrī, muitnieki apturēja kādu autobusu, kas caur Lietuvu atgriezās no Baltkrievijas Latvijā. Šo transportlīdzekli vadīja Igaunijas iedzīvotājs, kurš paskaidroja, ka kopā ar otru šoferi un tūristu grupu - 19 cilvēkiem - atgriežas no ekskursijas Baltkrievijā.

Piesaistot divus kinologus ar darba suņiem, tika veikta autobusa salona un bagāžas telpas muitas kontrole, kuras laikā darba suns norādīja uz cigarešu klātbūtni vairākās autobusa vietās - salona priekšējā daļā pie pakāpieniem, kā arī bagāžas nodalījumā priekšējā un aizmugurējā daļā.

Veicot detalizētu apskati mantu nodalījumam zem salona, kas atveras no ārpuses blakus priekšējām pasažieru iekāpšanas durvīm, VID muitas amatpersonas pamanīja, ka tā apdares panelis pieskrūvēts ar skrūvēm, kādas parasti netiek izmantotas transportlīdzekļu uzbūvē. Atskrūvējot šīs skrūves, aiz apdares paneļa tika atrasti "Fest" cigarešu bloki ar Baltkrievijas akcīzes nodokļa markām.

Autobuss tika nogādāts Rīgas brīvostas muitas kontroles punktā padziļinātās pārbaudes veikšanai, un tās laikā vairākās slēptuvēs autobusa korpusā tika atklāti kopumā 537 400 cigarešu "Fest" ar Baltkrievijas akcīzes nodokļa markām. Abi autobusa vadītāji apgalvoja, ka neko nezina nedz par cigarešu izcelsmi, nedz to nonākšanu autobusa konstrukcijās.

Visos trīs minētajos gadījumos sāktas administratīvā pārkāpuma lietas par akcizējamo preču aprites noteikumu pārkāpšanu. Protokoli nosūtīti izskatīšanai VID Akcīzes pārvaldei, bet izņemtās cigaretes un transportlīdzekļi novietoti VID Rīgas brīvostas muitas kontroles punkta teritorijā.

Svarīgākais