Autobusos Lietuvas pierobežā atklāts vairāk nekā pusmiljons kontrabandas cigarešu

Šīs nedēļas sākumā, 24.septembrī un 25.septembrī, VID muitas amatpersonas, pamatojoties uz riska informācijas analīzi, veica muitas kontroles pasākumus Lietuvas pierobežā. Kontroles pasākumu gaitā divos maršruta un vienā tūristu autobusā, kas caur Lietuvu atgriezās no Baltkrievijas Latvijā, VID muitas amatpersonas konstatēja vairāk nekā pusmiljonu (616 360 gab.) dažādu marku kontrabandas cigarešu ar Krievijas Federācijas un Baltkrievijas Republikas akcīzes nodokļa markām.

2012.gada 24.septembrī, veicot muitas kontroles pasākumus uz autoceļa A7 pie Lietuvas Republikas robežas, VID muitas amatpersonas apturēja kādu maršruta Grodņa-Viļņa-Rīga autobusu, ko vadīja Baltkrievijas Republikas pilsonis.

Pieaicinot tabakas meklēšanas darba suni, tika veikta transportlīdzekļa salona un bagāžas telpu pārbaude. Tā kā darba suns pārbaudes laikā norādīja uz iespējamo cigarešu klātbūtni aiz bagāžas nodalījuma sienas, VID muitas amatpersonas lūdza automašīnas vadītājam uzrādīt iespējamās cigaretes, ko viņš arī labprātīgi izdarīja, demontējot vienu nodalījuma sienu un atklājot tajā slēpni ar cigaretēm. Autobuss tika nogādāts Rīgas brīvostas muitas kontroles punktā padziļinātās pārbaudes veikšanai, un tās laikā no atklātā slēpņa tika izņemtas kopumā 75 800 dažādu marku cigaretes ar Baltkrievijas Republikas akcīzes nodokļa markām, t.sk., 20 000 cigaretes "Magnat", 5800 cigaretes "Winston Blue", 20 000 cigaretes "Premjer", 20 000 cigaretes "Fest" un 10 000 cigaretes "VIP10".

Tajā pašā dienā, 2012.gada 24.septembrī, veicot muitas kontroles pasākumus uz autoceļa A7, VID muitas amatpersonas Grenctālē, Bauskas novada Brunavas pagastā apturēja Baltkrievijā reģistrētu maršruta autobusu. Piesaistot kinologu un darba suni, tika veikta autobusa salona un bagāžas telpas muitas kontrole. Tās laikā darba suns uzrādīja cigarešu klātbūtni kāda 1966.gadā dzimuša Latvijas Republikas pilsoņa personiskajā bagāžā. Atverot minētā pilsoņa bagāžas somu, VID muitas amatpersonas konstatēja, ka tajā starp personiskajām mantām atrodas 2000 cigaretes "Winston" ar Baltkrievijas Republikas akcīzes nodokļa markām un 1160 cigaretes "More" ar Krievijas Federācijas akcīzes nodokļa markām.

Par abiem konstatētajiem pārkāpumiem personām uzsākta lietvedība administratīvā pārkāpuma lietās saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 169.3 pantu , sastādītie administratīvo pārkāpumu protokoli nosūtīti izskatīšanai VID Akcīzes pārvaldei, bet izņemtās cigaretes - kopumā 78 960 - un transporta līdzekļi novietoti VID Rīgas brīvostas muitas kontroles punkta teritorijā.

Turpinot muitas kontroles pasākumus uz autoceļa A7 Grenctālē, Bauskas novada Brunavas pagastā arī nākamajā dienā, 2012.gada 25.septembrī, VID muitas amatpersonas apturēja kādu VOLVO markas autobusu, kas caur Lietuvu atgriezās no Baltkrievijas Latvijā. Autobusu vadīja kāds Igaunijas Republikas iedzīvotājs, kurš paskaidroja, ka kopā ar otru autobusa vadītāju un tūristu grupu - 19 cilvēkiem - atgriežas no ekskursijas Baltkrievijā.

Piesaistot divus kinologus ar darba suņiem, tika veikta autobusa salona un bagāžas telpas muitas kontrole, kuras laikā darba suns uzrādīja cigarešu klātbūtni vairākās autobusa vietās - salona priekšējā daļā pie pakāpieniem, kā arī bagāžas nodalījumā priekšējā un aizmugurējā daļā.

Veicot detalizētu apskati mantu nodalījumam zem salona, kas atveras no ārpuses blakus priekšējām pasažieru iekāpšanas durvīm, VID muitas amatpersonas pamanīja, ka tā apdares panelis pieskrūvēts ar skrūvēm, kādas parasti netiek izmantotas transporta līdzekļu uzbūvē. Atskrūvējot šīs skrūves, aiz apdares paneļa tika atrasti "Fest" cigarešu bloki ar Baltkrievijas Republikas akcīzes nodokļa markām.

Autobuss tika nogādāts Rīgas brīvostas muitas kontroles punktā padziļinātās pārbaudes veikšanai, un tās laikā vairākās slēptuvēs autobusa korpusā tika atklātas kopumā 537 400 cigaretes "Fest" ar Baltkrievijas Republikas akcīzes nodokļa markām. Piemēram, jau iepriekš konstatētajā mantu nodalījumā zem salona, atklājās telpa, kura bija pilnībā piekrāmēta ar Baltkrievijā iegādātām cigaretēm "Fest". Noskrūvējot pēdējo salona pasažieru iekāpšanas pakāpiena virsējo paneli, zem tā VID muitas amatpersonas konstatēja speciāli izveidotu konstrukciju, kurā arī atradās cigaretes "Fest" ar Baltkrievijas Republikas akcīzes nodokļa markām. Abi autobusa vadītāji apgalvoja, ka neko nezina nedz par cigarešu izcelsmi, nedz to nonākšanu autobusa konstrukcijā.

Latvijā

Efektīvai valsts austrumu robežas aizsardzībai par pilna laika vienībām būtu jāpārveido vismaz divi pierobežas Zemessardzes bataljoni, sociālajā tīklā "Facebook" norādījis Ziemeļvalstu noturības organizācijas (CIREN) līdzdibinātājs, bijušais Aizsardzības ministrijas (AM) valsts sekretārs Jānis Garisons.

Svarīgākais