Pārsūdzēts tiesas lēmums par Stabiņas apcietināšanu

© F64 Photo Agency

Rīgas pilsētas Centra rajona tiesā vakar saņemta sūdzība par 19.septembra lēmumu, ar kuru pēc Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) lūguma tika apcietināta koruptīvos noziegumos aizdomās turētā ilggadējā Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta Dzīvokļu pārvaldes vadītāja Ārija Stabiņa.

Kā aģentūru LETA informēja Centra rajona tiesas priekšsēdētājas palīgs Jānis Jaksons, sūdzību parakstījusi gan pati Stabiņa, gan viņas advokāte. Sūdzība ir pieņemta un tuvākajā laikā tā būs jāizskata Rīgas apgabaltiesai.

Kā ziņots, 19.septembrī Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa Stabiņai kā drošības līdzekli piemēroja apcietinājumu. Viņas advokāte Līga Cīrule pēc šī lēmuma noklausīšanās žurnālistiem nekādus komentārus nesniedza, aicinot ar jautājumiem vērsties pie procesa virzītāja - KNAB. Arī pati Stabiņa uz žurnālistu jautājumiem atbildēt nevēlējās.

Pēc dažām dienām KNAB paziņoja, ka saistībā ar iespējamo Rīgas domes amatpersonu kukuļošanu 17.septembrī sāktajā kriminālprocesā kopumā veiktas 14 kratīšanas un aizturētas septiņas personas, tai skaitā viena Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta Dzīvokļu pārvaldes amatpersona un divi pārvaldes darbinieki, par ko esot paziņots pašvaldības vadībai.

Aģentūrai LETA zināms, ka starp aizturētajiem ir Dzīvokļu pārvaldes vadītāja Stabiņa, pārvaldes Protokolu nodaļas vadītāja Ļena Paščenkova un privātpersona Tatjana Fjodorova.

Kā informēja Vitenburgs, patlaban KNAB rīcībā esošie pierādījumi liecina, ka Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta Dzīvokļu pārvaldes amatpersona, izmantojot starpniekus, iespējams, ilgstoši pieņēmusi kukuļus saistībā ar tās kompetencē esošu darbību izdarīšanu un labvēlīgu lēmumu pieņemšanu vairāku personu interesēs. Saskaņā ar amata pienākumiem pašvaldības amatpersona organizē iesniegumu izskatīšanu un lēmumu pieņemšanu par pašvaldības dzīvokļu beztermiņa īres tiesību piešķiršanu.

Kriminālprocesā iegūto pierādījumu kopums ir pietiekams, lai KNAB izmeklētājs atzītu Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta Dzīvokļu pārvaldes amatpersonu par aizdomās turēto kukuļņemšanā, kas izdarīta atkārtoti, un vienu domes darbinieku - tās atbalstīšanā. Otrs domes darbinieks ir atzīts par personu, pret kuru sākts kriminālprocess par kukuļošanas starpniecību. Vēl divas personas ir atzītas par aizdomās turētām kukuļdošanā un divas - kukuļošanas starpniecībā.

Kriminālprocesa gaitā KNAB izmeklētājs turpina apzināt vēl citas iespējamo noziedzīgu nodarījumu epizodes un kukuļošanā iesaistītās personas. Pēdējās dienās KNAB Ziņojumu centrā ir saņemti jau 15 iesniegumi un zvani uz KNAB bezmaksas uzticības tālruni 8000 20 70.

KNAB aicina iedzīvotājus, kuru rīcībā ir ziņas par kukuļošanas faktiem, sniegt šo informāciju Ziņojumu centrā. KNAB atgādina, ka par kukuļdošanu un starpniecību kukuļošanā, tāpat kā par kukuļņemšanu, ir paredzēta kriminālatbildība. KNAB informē, ka gadījumos, kad personai kukulis izspiests vai pieprasīts, vai tā pēc kukuļa došanas vai starpniecības kukuļošanā labprātīgi paziņo par notikušo, tā saskaņā ar Krimināllikuma 324.pantu tiek atbrīvota no kriminālatbildības.

Stabiņai ar tiesas lēmumu 19.septembrī kā drošības līdzeklis piemērots apcietinājums. Pārējām sešām personām ir piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi, tostarp pašvaldības darbiniekam - arī aizliegums pildīt savus amata pienākumus.

KNAB norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Latvijā

Lai gan latviešu cilvēki ir atturīgāki, mierīgāki un spēj sadzīvot ar mazāk saules un vairāk lietus, tomēr starp mums ir daudz tādu, kas burtiski “slimo” ar Itāliju. Iemīlējušies Itālijā līdz sirds dziļumiem un sakairinātām garšu kārpiņām, arī Latvijā ļaudis meklē dienvidzemes burvību ēdienos, vīnogu dzērienos un dabiskajā priekā par dzīvi.

Svarīgākais