Rektoru padome izsaka neuzticību Ķīlim

© F64 Photo Agency

Latvijas Rektoru padome ir nolēmusi izteikt neuzticību Reformu partijas nominētajam izglītības un zinātnes ministram Robertam Ķīlim.

To aģentūrai LETA apstiprināja padomes priekšsēdētājs, Daugavpils Universitātes rektors Arvīds Barševskis.

Pēdējā laikā Rektoru padomei un Ķīlim bija domstarpības par iecerētajiem jaunajiem augstskolu akreditācijas noteikumiem.

Rektoru padomes sēdē šodien vairākums tās dalībnieku atbalstīja neuzticības izteikšanu Ķīlim, jo uzskata, ka ministrs savu nozari vada neprofesionāli un haotiski, aģentūru LETA informēja padomes juriskonsults Jānis Bernāts.

Vēstulē, kas adresēta Ķīlim, premjerministram Valdim Dombrovskim (V) un Saeimas izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vadītājai Inai Druvietei (V), teikts, ka par ministra attieksmi pret augstākās izglītības nozari varēja pārliecināties Studiju virzienu akreditācijas noteikumu saskaņošanas gaitā, kurā tika ignorēti nozares profesionāļu viedokļi.

"Ministra nievājošās attieksmes piemērs - Ministru kabineta sēdē ministrs aicina neieklausīties augstskolu iebildumos, jo tikšot piedāvātas vēl lielākas reformas un tām sekošot vēl lielāki iebildumi," teikts vēstulē.

Tāpat rektori ir nemierā, ka jau apmēram gadu ministrs sola reformas augstākajā izglītībā, tomēr kā vienīgo reformu viņš pasniedz pāreju uz studiju virzienu akreditāciju, ko pēc augstākās izglītības nozares pārstāvju iniciatīvas atbalstīja iepriekšējās valdības.

Tāpat viņi pārmet ministram nespēju izstrādāt konkrētus priekšlikumus nozares attīstībai. "Jau gandrīz gadu pēc stāšanās amatā tā arī nav publiskoti "Ķīļa reformu" priekšlikumi augstākajā izglītībā. Tā vietā ministrs izsaka skandalozus paziņojumus presē, kas vieš vēl lielāku neskaidrību par nozares nākotni," uzsver rektori.

Pēc viņu domām, Ķīlis ar saviem līdzšinējiem paziņojumiem ir noniecinājis Latvijas augstāko izglītību, radot izglītības nozarē neveselīgu un demotivējošu gaisotni.

Rektoru padome aicina Ķīli uz tikšanos nākamajā nedēļā, lai ministrs iepazīstinātu ar konkrētu reformu plānu.

Svarīgākais