VID aiztur alkohola un cigarešu krvau no Krievijas, Baltkrievijas un Ukrainas

© Valsts policija

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) muitas amatpersonas, veicot kontroles pasākumus uz austrumu robežas, 2012.gada 22.augustā novērsa vairākus mēģinājumus nelegāli ievest Latvijā kopumā 31 295 dažādu marku cigaretes un vienpadsmit ar pusi litrus alkoholisko dzērienu ar Krievijas Federācijas, Ukrainas Republikas un Baltkrievijas Republikas akcīzes nodokļa markām. Nedeklarētās akcīzes preces bija paslēptas automašīnas konstrukcijās, riepās un ceļotāju personīgajā bagāžā.

Vakar, 2012.gada 22.augustā, VID muitas amatpersonas sadarbībā ar kolēģiem no Valsts robežsardzes veica muitas kontroli kādai Grebņevas muitas kontroles punktā iebraukušai automašīnai HONDA LEGEND, ko vadīja 43 gadus veca Latvijas pilsone. Pārbaudes laikā tika konstatēts, ka automašīnas salonā - starp aizmugures sēdekli un bagāžas nodalījumu - ir izveidots slēpnis, kurā atrodas nedeklarētas cigaretes ar Krievijas Federācijas akcīzes markām un cigaretes bez akcīzes nodokļa markām. Savukārt, veicot automašīnas riepu pārbaudi, tika konstatēts, ka gan riepās, gan rezerves riepā atrodas nedeklarētas cigaretes ar Krievijas Federācijas akcīzes nodokļa markām. Kopumā automašīnā tika konstatētas un izņemtas nedeklarētas 29 255 "Kiss", "More", "Golden Gate", "Marlboro", "Chesterfield", "Winston", "Belomorkanal" "Bond" markas cigaretes.

Savukārt Silenes muitas kontroles punktā, veicot muitas kontroli reisa autobusam "Kijeva - Rīga", muitas amatpersonas konstatēja, ka kādas 48 gadus vecas Latvijas pilsones personīgajā bagāžā paslēptas 1280 "Marlboro", "Winston", "Stolični" un "Golden gate" markas cigaretes, kā arī teju 10 litri "Prime universal", "Horticja" un “Nemiroff" degvīna ar Ukrainas Republikas akcīzes nodokļa markām.

Turpat Silenes muitas kontroles punktā, veicot kādas VW Passat Variant markas automašīnas pārbaudi, muitas amatpersonas auto vadītājas bagāžā konstatēja paslēptas nedeklrētas 760 "Camel", "Rider", "Davidoff", "Style Super slims" un "Capri Super slims" markas cigaretes un 2,2 litrus alkoholisko dzērienu (degvīns "Naliboki", balzāms "Černij ricarj", “Staroslavjanskij" un liķieris "Sladkij poceluj") ar Baltkrievijas Republikas akcīzes nodokļa markām.

Par konstatētajiem pārkāpumiem sastādīti administratīvo pārkāpumu protokoli saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 201.12 pantu par muitošanai pakļauto preču ievešanu Latvijas Republikas muitas teritorijā, noslēpjot šīs preces no kontroles, vai tās nedeklarējot.

Cigaretes un alkohols novietots muitas kontrolpunktu aizturēto preču noliktavās, automašīnas - aizturēto automašīnu stāvlaukumos līdz attiecīgo lietu izskatīšanai.

Latvijā

Pirms divām nedēļām, 7. septembrī, Rēzeknes novada Gaigalavas pagastā nokrita Krievijas bezpilota lidaparāts ar 50 kilogramu sprāgstvielu lādiņu. Par šo incidentu Latvijas Aizsardzības ministrija (AM) paziņoja tikai svētdienas pievakarē. Pirmdienā tika sarīkota preses konference, kurā atbildīgās amat/militārpersonas centās paskaidrot, kas noticis un kāpēc šis drons nav ticis notriekts. Sabiedrības vērtējums par šo skaidrojumu – nepārliecinoši.

Svarīgākais