Pētījums: Zagļi no mājām visvairāk zog portatīvos datorus, fotoaparātus un video kamereras

Zagļu visvairāk iecienītākie sadzīves tehnikas priekšmeti ir portatīvie datori, digitālie fotoaparāti, videokameras un mobilie tālruņi, liecina AAS "ERGO Latvija" apkopotie dati.

Uzņēmuma pieredze, ko apstiprinot arī policijas dati, liecina, ka arvien biežāk par zagļu upuriem kļūst mājokļu saimnieki, kuru īpašumam ir metāla durvis, drošas slēdzenes un kuri neizmanto signalizāciju, aģentūru LETA informēja "ERGO Latvija" Mārketinga un sabiedrisko attiecību nodaļas speciāliste Inese Kronberga.

Šā gada pirmajos sešos mēnešos, salīdzinot ar identisku laika posmu pērn, pieteikto īpašumu apdrošināšanas gadījumu skaits par zādzībām ir pieaudzis par 90%, savukārt nozagto vērtību jeb iedzīves apjoms ir trīskāršojies.

"Mūsu pieredze rāda, ka zagļi ir kļuvuši viltīgāki, izgudrojot metodes, kā daudz īsākā laikā tikt galā ar dzelzs durvīm un drošām slēdzenēm," norāda "ERGO" sabiedrību Baltijā valdes locekle Ingrīda Ķirse. Zagļi kļuvuši drošāki, un, kā liecina "ERGO" dati, dažkārt viņus nebiedē pat signalizācija. Viņiem ir dažas minūtes laika, tāpēc no sadzīves tehnikas viņi visbiežāk paņem gan steigā atrodamas, gan viegli aiznesamas lietas jeb tās, kuras ir viegli paslēpt somā, lai neradītu aizdomas apkārtējos, - portatīvos datorus, fotoaparātus, videokameras. Īpašumā nozagto priekšmetu klāstu nosaka tas, cik laika ir zagļa rīcībā. Tāpēc arvien svarīgāk, lai pasargātu savu mājokli un iedzīvi no zagļiem, ir aprīkot īpašumu ar vismaz divām drošības sistēmām - metāla durvīm un signalizāciju."

"ERGO Latvija" speciālistu pieredze liecina, ka nereti zagļi izvēlas aiznest arī "LCD" televizorus vai datorus, neskatoties uz risku palikt nepamanītiem. Arvien biežāk tiek zagti arī lielgabarīta sadzīves priekšmeti, piemēram, plīts virsmas, cepeškrāsnis, ledusskapji un pat klavieres. Pastāv arī gadījumi, kad bez tradicionāli zagtajām lietām aiznesti arī radiatori, sūkņi, bērnu ratiņi, gleznas un CD mūzikas diski.

"Jāatzīmē, ka papildus sezonālām tendencēm, kad aktīvi tiek izmantota cilvēku prombūtne vasarnīcās un mazdārziņos, patlaban palielinājies to gadījumu īpatsvars, kad par zagļu mērķi kļuvuši īpašumi, kas to saimniekiem, dodoties peļņā uz ārvalstīm, ilglaicīgi atstāti novārtā. Tamdēļ var izveidoties situācija, ka, atgriežoties mājās, tiek konstatēts fakts par zādzību, kas notikusi jau pirms ilga laika. Šādā gadījumā ir ievērojami mazāk iespēju atrast vainīgo personu, atgūt personīgās mantas un iedzīvi," uzsver Ķirse.

"ERGO Latvija" statistika liecinot, ka iedzīvotāji arvien biežāk papildus mājokļa apdrošināšanai izvēlas arī iedzīves jeb mantas apdrošināšanu - ar mērķi pasargāt sevi no iespējamajiem zaudējumiem, kas var rasties zādzības gadījumā. To pastiprina patlaban tirgū pieejamie piedāvājumi papildus īpašumam apdrošināt arī iedzīvi. Kopumā tendence pastiprināti rūpēties par sava īpašuma un iedzīves drošību ir raksturīga laikam, kad būtiski pieaug zādzību skaits.