VID atklāj mikroautobusā paslēptu cigarešu kravu

© VID

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas kriminālpārvaldes darbinieki kādā mikroautobusā atklājuši 700 blokus "More" markas cigarešu ar Krievijas akcīzes markām, informēja VID Komunikācijas daļā.

Kravas atklāšanā palīdzējis VID darba suns, un izņemtās cigaretes, visticamāk, bijušas paredzētas nelegālai realizācijai vietējā tirgū.

VID Muitas kriminālpārvaldes Mobilās vienības darbinieki sadarbībā ar VID kinologu un tabakas meklēšanas suni veica muitas kontroles pasākumus uz šosejas Rīga-Jelgava. Pamatojoties uz aizdomām un iepriekšēju riska informāciju, VID Mobilo vienību darbinieki apstādināja kravas furgonu "Mercedes Benz Sprinter 312".

Uz VID darbinieku jautājumu, kas atrodas kravas nodalījumā, furgona vadītājs atbildēja, ka nekas, taču, palūgts attaisīs kravas nodalījuma durvis, sāka vilcināties un pavēra tās negribīgi.

VID darbiniekos aizdomas raisīja ne tikai autovadītāja vilcināšanās, bet arī darba suņa nepārprotamās norādes uz cigarešu tuvumu. Viss augstākminētais pamudināja VID darbiniekus veikt kravas furgona padziļināto muitas kontroli. Tās laikā apstiprinājās VID darbinieku aizdomas - kravas furgonā aiz aizmugurējiem sēdekļiem speciāli izveidotā slēpnī VID darbinieku acīm pavērās 140 000 gabali jeb 700 bloki nelegālo, ar Krievijas Federācijas akcīzes markām marķēto cigarešu.

Gan cigarešu daudzums, gan to nelegālais pārvietošanas veids nepārprotami liecināja par nolūku tās nelegāli realizēt vietējā tirgū, izvairoties no nodokļu un muitas maksājumiem.

Par konstatēto pārkāpumu automašīnas šoferim, 1965.gadā dzimušajam Latvijas pilsonim, tika noformēts administratīvā pārkāpuma protokols, kurā paredzēta atbildība saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 169.3 pantu, proti, par ar akcīzes nodokli apliekamo preču aprites noteikumu pārkāpšanu.

Savukārt nelegālās cigarešu "More" paciņas un transporta līdzeklis ir izņemti un līdz lēmuma pieņemšanai nodoti glabāšanā Iekšlietu ministrijas valsts aģentūrai "Nodrošinājuma valsts aģentūra".

VID atgādina, ka saskaņā ar Muitas likumu VID Galvenās muitas pārvaldes direktora pilnvarotām muitas amatpersonām ir tiesības Latvijas Republikas teritorijā apturēt transportlīdzekļus un veikt muitas kontroli.

Tāpat likumā "Par Valsts ieņēmumu dienestu" VID Muitas kriminālpārvaldes amatpersonām nepieciešamības gadījumā ir tiesības pielietot fizisku spēku un speciālos līdzekļus.

Svarīgākais